Marokkaanse vrouwen komen in korte broek op straat uit solidariteit met Vlaamse vrijwilligsters

Print

In Casablanca zijn afgelopen weekend tientallen mensen op straat gekomen, gekleed in korte broeken, kleedjes of rokken. Ze deden dat uit solidariteit met de Vlaamse tienermeisjes die met de dood bedreigd waren wegens ‘onzedige’ kledij. Ook op sociale media gaat de hashtag “YesWeShort’ viraal.

Een groep van twaalf jongens en meisjes die voor de vzw Bouworde vrijwilligerswerk deden in de buurt van het dorpje Adar, werden vorige week op Facebook bedreigd door een Marokkaanse leerkracht omdat ze de kledingvoorschriften niet volgden. “Ze moesten hun hoofden afhakken. Dat zal iedereen ervan weerhouden om onze religie uit te dagen”, postte hij omdat de tieners in short werkten. De man werd kort nadien gearresteerd en zit in de gevangenis op verdenking van aanzetten tot terrorisme en haat.

De heisa over de ‘onzedige’ kledij zorgde ook op sociale media voor een golf van verontwaardiging. De advocaat Mourad Elajouti riep op om op straat te komen uit solidariteit voor de Belgische jongeren en om aan te tonen dat Marokko “een land van tolerantie en gelijkheid is”.

Marokkaanse vrouwen komen in korte broek op straat uit solidariteit met Vlaamse vrijwilligsters
Foto: AFP

‘Yes We Short’

‘Yes We Short’ was de slogan van het initiatief, dat plaatsvond aan het strand van Ain Diab in Casablanca. Tientallen vrouwen en mannen van verschillende leeftijden namen deel aan de actie, gekleed in korte broeken en kleedjes. “Wij kleden ons zoals wij willen” en “Djellaba (lang gewaad, nvdr.) of short, het gaat jullie niks aan” werd er onder meer geroepen.

“Het maakt in onze samenleving niet uit wat voor kledij we dragen, ze hebben altijd kritiek”, zei de achttienjarige Safa aan het persagentschap Efe. De jonge vrouw nam samen met haar moeder mee aan de protestactie, allebei in korte broek.

Maatschappij zonder vooroordelen

De zestigjarige Hakima benadrukte dat ze streefde naar “meer respect en een maatschappij zonder vooroordelen”. “Ik herinner me dat mijn moeder en tante vroeger rondliepen in korte rokjes, en dat dat toen geen probleem was”, aldus Hakima.

Ook op sociale media werden filmpjes gedeeld van Marokkaanse vrouwen en meisjes in short die hun ongenoegen over de polemiek uitten en meer respect eisten.

Marokkaanse vrouwen komen in korte broek op straat uit solidariteit met Vlaamse vrijwilligsters
De Belgische jongeren tijdens hun vrijwilligerswerk voor vzw Bouworde. Foto: rr
Nu in het nieuws