Honderden mensen aanwezig op uitvaartplechtigheid van betreurde renner

Iedereen in tranen als moeder van Bjorg Lambrecht het woord neemt tijdens begrafenis: “De leegte die je achterlaat, is ondraaglijk”

Honderden vrienden, familieleden, supporters en wielercollega’s nemen momenteel afscheid van Bjorg Lambrecht (22), het Belgische wielertalent dat vorige week om het leven kwam na een noodlottige val op een Poolse weg. “We kunnen hier niet mee om”, getuigde zijn moeder voor een bomvolle kerk. “De leegte die je achterlaat, is ondraaglijk.”

phu

Meer dan een uur voor de plechtigheid dinsdagochtend begon, hadden al honderden mensen verzameld aan de Sint-Willibrorduskerk in Knesselare. Om afscheid te nemen van hun held, Bjorg Lambrecht, de kleine pocketklimmer van Lotto-Soudal en het grootste klimtalent dat ooit in het Oost-Vlaamse dorp werd geboren.

Om 10.30 uur stapte de hele Lotto Soudal-familie de kerk binnen. Met voorop een geëmotioneerde ploegleider Marc Sergeant en manager John Lelangue. Ook ploegmaats Tiesj Benoot, Victor Campenaerts en Caleb Ewan zijn aanwezig. Net als (ex-)renners André Greipel en Nick Nuyens, Aalters burgemeester Pieter De Crem, voormalig ploegleider Walter Godefroot en voormalig provinciegouverneur Jan Briers.

“We hebben een groot wielertalent verloren”, verklaarde de aanwezige bondsvoorzitter Tom Van Damme. “Maar vandaag gaan mijn gedachten vooral uit naar de familie en de ouders, die hun zoon verloren hebben. In België hebben we recent verschillende renners verloren. Maar bij Bjorg heeft het noodlot echt toegeslagen. Was hij een meter verder gevallen, dan waren we hier nu niet.”

“Wielerpeloton van knikkers”

Om 11 uur werd de kist van Lambrecht - op de tonen van ‘No sound but the wind’ van Editors - de Sint-Willibrorduskerk binnengedragen door onder anderen ploegmaats Jelle Vanendert en Tiesj Benoot en ex-ploeggenoot André Greipel. Tijdens de emotionele afscheidsplechtigheid weerklonk onder meer ‘With Or Without You’ van U2, ‘Ploegsteert’ van het Zesde Metaal, ‘Love The Way You Lie’ van Eminem ft. Rihanna en ‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’ van Frank Boeijen.

De moeder van Bjorg Lambrecht kwam als eerste aan het woord tijdens de plechtigheid. “Als kind kon je uren met je knikkers spelen, je maakte er toen al een wielerpeloton van. Je eerste wedstrijd reed je toen je tien jaar was, met een roze fiets. Het regende pijpenstelen, maar toch werd je zevende. We kunnen hier niet mee om. De leegte die je achterlaat, is ondraaglijk.”

Erna liet ook Bjorgs vader een tekstje voorlezen. “Je was een magneet die onwaarschijnlijk veel mensen aantrok”, luidde het onder meer.

Ex-ploegmakker en goede vriend Senne liet ook een tekst voorlezen. “De dag voor je naar Polen vertrok, hadden we nog een mooie dag samen. Je zat zo goed in je vel: je was in topconditie en ook privé ging alles goed. We droomden samen van de toekomst. En toen kreeg ik op maandag 5 augustus dat verschrikkelijke telefoontje. Ik moet me erbij neerleggen dat ik nooit nog berichtjes van je zal krijgen, dat ik alleen nog maar herinneringen aan je kan ophalen. Je hebt voor altijd een plaats in mijn hart.”

Dromen van duel met Bernal

De 22-jarige Lambrecht leek, na grootse prestaties in de Brabantse Pijl, de Waalse Pijl, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik én de Dauphiné Libéré, definitief klaar om de wielerhemel te bestormen.

Helaas kwam afgelopen maandag een onherroepelijk eind aan zijn grote droom – ooit met Egan Bernal duelleren om eindwinst in de Tour de France. Lambrecht, aan het werk in de wielerronde van Polen, kwam ongelukkig ten val tijdens de derde etappe, op een glad wegdek in het plaatsje Belk. Om een onduidelijke reden moest hij plots uitwijken, waarna hij de grootst mogelijke pech kende en hard tegen een betonnen duiker viel.

Ondanks verwoede reanimatiepogingen stierf het 22-jarige rastalent diezelfde dag in het ziekenhuis van Rybnik. Zijn zwaar aangeslagen teamgenoten besloten vorige dinsdag alsnog van start te gaan en brachten een ultiem eerbetoon tijdens een geneutraliseerde etappe. In aankomstplaats Kozierc, boven op een berg die omgedoopt werd tot de “Lambrecht-berg”, volgde een indrukwekkend eresaluut aan de kleine koning van Knesselare. Ook op Belgische voetbalvelden en aan de start van het EK wielrennen en maandag nog, in de Binckbank Tour, volgden indrukwekkende minuten van stilte.

(lees verder onder de foto’s)

© phu

© phu

© phu

Eind vorige week werd het lichaam van Lambrecht gerepatrieerd. Honderden mensen tekenden afgelopen weekend het rouwregister voor de man die in Knesselare bekend stond als “de kleine koning”. Gevolg van zijn kleine gestalte en groot talent.

(lees verder onder de foto’s)

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

VRT-journalist Karl Vannieuwkerke, die ook aanwezig was in Knesselare, postte dinsdagochtend op Twitter namens het team van ‘Vive le vélo’, waar Lambrecht een week voor zijn overleden nog te gast was, een afscheidsfilmpje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Bjorg Lambrecht