De Wever: "Coalitie met Vlaams Belang is onmogelijk, ook in de toekomst"

Print
Op een persconferentie heeft Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) officieel de fakkel doorgegeven aan formateur Jan Jambon. Die gaat nu met CD&V en Open Vld aan de coalitiegesprekken voor een Vlaamse regering beginnen.

Jambon wil dinsdag al een eerste keer samenzitten met de delegaties van CD&V en Open Vld. In N-VA-kringen is te horen dat er binnen twee tot drie weken een akkoord mogelijk moet zijn. "Dit is de meest coherente combinatie, die de beste samenhang vertoont om een sterke Vlaamse regering te vormen", zei Jambon maandag.

Het is dus niet Bart De Wever die minister-president zal worden van de nieuwe Vlaamse regering. Dat wijt hij in de eerste plaats aan de verkiezingsuitslag. De partij wilde meer dan 30 procent halen en federaal de Zweedse coalitie voortzetten of het confederalisme afdwingen. "We hebben de verkiezingen helaas verloren", zei De Wever. "We moeten ons als partij aanpassen aan de omstandigheden en dat noopt ons tot beslissingen in de casting."

Regeren met Vlaams Belang is geen optie, vindt De Wever. De partij heeft volgens hem twee gezichten: hoffelijk en ernstig aan de onderhandelingstafel, een propagandamachine daarbuiten. "Die is dag en nacht blijven draaien, vooruitlopend op allerhande ruzies die er nog niet waren. Dat is in de fase van informatie niet iets wat je doet als je wil besturen. Dan moet je de partijen charmeren die met jou een meerderheid willen vormen. Blijkbaar werd dat deel van het werk volledig aan mij overgelaten."

Nu in het nieuws