DISCUSSIE. Brandweermannen rouwen: nachtmerrie die niet te vermijden was?

Foto: Borgerhoff

DISCUSSIE. Brandweermannen rouwen: nachtmerrie die niet te vermijden was?

Print

Alle brandweermannen in het land leven mee met de slachtoffers uit Heusden-Zolder, collega’s die om het leven kwamen toen ze verrast werden door een flashover in een leegstaande supermarkt in Beringen. Benni Smulders en Chris Medo botsten op het noodlot dat helaas bij elke brandweerinterventie om de hoek loert. Of moeten brandweerlui nog beter worden voorbereid op dit soort incidenten?

“De schrik van elke brandweerman”', wordt zo’n flashover genoemd. De temperatuur blijft stijgen en de ruimte vult zich met vuur. Minister Pieter De Crem benadrukte na het drama dat de Belgische brandweerlui goed zijn opgeleid. En bij de betrokken korpsen luidt het dat de slachtoffers gedreven en ervaren brandweerlui waren, Chris Medo gaf zelfs les op de brandweeropleiding.

Het is de eerste keer in jaren dat brandweermannen overlijden tijdens een interventie. Wordt het beroep van brandweerman of -vrouw voldoende gewaardeerd? Is het mogelijk om dit soort risico’s uit te sluiten? Hoe kan de brandweer nog beter worden ondersteund of opgeleid?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een aantal reacties wordt dinsdag gebundeld in Gazet van Antwerpen.

 

Nu in het nieuws