© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AFP

© Photo News

© Photo News

1/5

Deel van het dak van stadion Nederlandse eersteklasser AZ ingestort door harde wind

Een stuk van het dak van het stadion van eersteklasser AZ in het Nederlandse Alkmaar, het AFAS Stadion, is zaterdagmiddag ingestort. Er is niemand gewond geraakt. Volgens de hulpdiensten van de zone Noord-Holland Noord is de harde wind de oorzaak. Het stuk dak, van ongeveer 20 meter breed, is op de tribune terechtgekomen.

Een woordvoerder van AZ zegt dat de club blij is dat er geen gewonden zijn gevallen, en dat er niemand aanwezig was in het stadion toen het gebeurde. De club was daar op dat moment niet aan het trainen. Vanwege de wind werd elders binnen getraind. AZ-directeur Robert Eenhoorn reageerde zaterdagavond: “Dit heeft ons allemaal verrast. We zijn enorm geschrokken maar vooral blij dat er geen menselijk leed heeft plaatsgevonden. De komende dagen gaan we een onderzoek doen met experts op dit gebied. Pas als dat onderzoek is gedaan, kunnen we dieper op de zaak ingaan. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg.”

De komende dagen zijn verschillende wedstrijden gepland in het stadion. Maandag staat een duel van Jong AZ tegen Telstar op het programma. De ploeg van trainers Koen Stam en Michel Vonk treft Telstar en donderdag speelt AZ in de Europa League tegen FC Marioepol uit Oekraïne. Of die wedstrijd in het stadion kan worden gespeeld of elders, of wellicht helemaal wordt uitgesteld, is nog onduidelijk. Eenhoorn heeft daarover contact met de Nederlandse voetbalbond. “Er worden in het stadion geen wedstrijden gespeeld als de situatie niet veilig is”, aldus Eenhoorn. “Zodra er meer duidelijk is over onze komende duels, zullen we dat zo snel mogelijk melden.”

AZ nam het AFAS Stadion (voorheen DSB Stadion) op 4 augustus 2006 officieel in gebruik. Op het dak van het stadion liggen 1.725 zonnepanelen. Of dit op de een of andere manier heeft bijgedragen aan het instorten van het dak wordt onderzocht.

In Nederland waait het zaterdag zo hard dat er sprake is van een officiële zomerstorm. De piekperiode duurt nog tot ongeveer 20.00 uur, daarna neemt de wind langzaam in kracht af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws