IN BEELD. 90.000 mensen wonen Antwerp Pride Parade bij

In Antwerpen zijn zaterdagmiddag 90.000 aanwezigen geteld bij de Antwerp Pride Parade die door de binnenstad trekt. Dat zegt de lokale politie. Volgens de organisatie gaat het zelfs om 110.000 personen. Vorig jaar klokte het evenement nog af op 75.000 aanwezigen. De stoet met meer dan 60 praalwagens en duizenden deelnemers vormt traditioneel het hoogtepunt van het holebi- en transgenderfestival Antwerp Pride.

blg, doro

De Antwerp Pride Parade startte dit jaar voor het eerst op het Sint-Jansplein, gezien de multiculturele buurt geen evidente keuze. Alles verliep echter zonder noemenswaardige incidenten.

(Lees verder onder de video)

© BELGA

“De Pride komt hier vandaag eigenlijk thuis, want veertig jaar geleden vond hier de eerste ‘Nationale Homodag’ plaats”, zegt schepen van Diversiteit Tom Meeuws (sp.a). “Dat was toen om te protesteren tegen de discriminatie rond de meerderjarigheid voor homoseksuele contacten op 18 jaar ten opzichte van heteroseksuele contacten op 16 jaar. Deze buurt sluit de Pride in de armen en vandaag wordt er opnieuw een stukje geschiedenis aan toegevoegd.”

Vooraan de stoet droegen prominenten zoals schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) en ereschepen Philip Heylen (CD&V) de regenboogvlag, gevolgd door tal van praalwagens met heel wat kleurrijk verklede feestvierders. Onderweg stonden heel wat toeschouwers hen nieuwsgierig op te wachten. Vooral ter hoogte van het Steen was het over de koppen lopen.

De tocht kwam ten einde gekomen op de Gedempte Zuiderdokken op het Zuid, waar nog het Love United Festival plaatsvindt. Zondag is op diezelfde locatie ook nog het Closing Festival gepland, waar opnieuw vele duizenden aanwezigen worden verwacht.

© BELGA

Stonewall

Antwerp Pride staat dit jaar in het teken van de vijftigjarige herdenking van de Stonewall-rellen, protestacties na een razzia in een New Yorkse homobar die de kiem vormden voor de internationale Pride-beweging die oproept tot gelijke rechten voor holebi’s en transgenders.

“De Pride is een protestbeweging die vijftig jaar geleden begon en aan de basis ligt van onze rechten”, zegt Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel. “Niet alleen in Amerika, ook in ons land is er protest geweest en op deze manier willen we al die mensen een eresaluut brengen. We willen vandaag ook een moment creëren van diversiteit, want het Sint-Jansplein staat symbool voor een plaats waar veel mensen met verschillende achtergronden samenleven. In deze stad kunnen we en zullen we met zijn allen ‘samen leven’ en daar willen we met Antwerp Pride ons steentje toe bijdragen.”

MEER OVER Antwerp Pride