Tornado houdt lelijk huis in Luxemburg, ook bij ons code geel voor rukwinden

Print

Een tornado heeft vrijdag aanzienlijke materiële schade en volgens een voorlopige balans zes gewonden veroorzaakt in het zuidwesten van het Groothertogdom Luxemburg. “Het weer wordt overal gek”, aldus de amateurfotograaf die de tornado kon filmen. Ook in ons land geldt zaterdag code geel voor rukwinden.

De windstoten haalden een pieksnelheid van 128 km/u, aldus de weerdienst. Bascharage en Pétange, vlakbij de Belgische grens, werden rond 17.30 uur getroffen door een tornado. Op beelden op sociale media is te zien dat daken en schouwen door de krachtige wind werden afgerukt. Volgens burgemeester Pierre Mellina van Pétange liepen bijna honderd woningen schade op. In sommige straten van de getroffen plaatsen werd de stroomvoorziening preventief afgesneden, aldus de brandweer.

De beelden van de razende tornado, omgewaaide bomen en wegvliegende daken die op sociale media circuleren, zijn indrukwekkend. “Zoiets hadden we nog nooit gezien”, aldus de dorpsbewoners aan de pers. De inwoners van Pétange zochten dan ook hun toevlucht in de kelders van hun huizen om zichzelf te beschermen tegen de tornado.

Code Geel

De tot nu toe zo hete zomer krijgt dus stilaan een herfsttintje. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt tot middernacht zelfs voor een code geel voor wind. Het gaat om rukwinden tot 70 kilometer per uur in het binnenland en tot 80 kilometer per uur aan zee.

Moeten wij dan ook schrik hebben voor zo’n tornado? “Een windhoos kan altijd voorkomen bij een hevig onweer, dus ook bij ons”, zegt weerman Frank Deboosere. “Het is hier eerder al gebeurd, denk maar aan Oostmalle in juni 1967. Maar het is niet omdat er nu beelden opduiken van tornado’s in onze buurlanden dat er bij ons ook een zit aan te komen. Zeker niet. Windhozen zijn meestal zeer lokaal. Ze kunnen op een bepaalde plaats een spoor van vernieling achterlaten terwijl inwoners van drie kilometer verderop niks hebben gemerkt.”

“Er zal vooral een vrij hoge constante windsnelheid zijn”, zegt Deboosere. “Bovendien staan de bomen nu volop in het blad waardoor er wel takken kunnen afwaaien. Het is dus zeker af te raden om je wagen onder een boom te parkeren. En verder is het goed om waakzaam te blijven.”

Noodnummer

Sinds vrijdag is het nummer 1722 actief. Het nummer is bedoeld voor niet-dringende brandweeroproepen zodat het noodnummer 112 niet overbelast raakt.

BEKIJK OOK

Tornado raast in de buurt van Belgische grens met Duitsland: 32 huizen beschadigd en 2 gewonden

Nu in het nieuws