© Shutterstock

Vijf prachtige kuststeden in Europa die je misschien nog niet kent

De troeven van een stad én een stadje aan zee. Die vind je in de volgende kuststeden. De Britse krant The Guardian tipte Oostende al als één van hun zes favorieten, nu lijsten we ook hun andere aanraders op.

Vergeet Cannes, Saint-Tropez en Nice. De Côte d’Azur herbergt nog een pareltje, dat minder bekend is bij het grote publiek en blijkbaar helemaal niet voor deze mondaine steden onder hoeft te doen: Toulon of Toulon-sur-Mer. Met zijn indrukwekkende haven is de stad trouwens niet enkel voor liefhebbers van boten een aanrader, hij is ook omringd door heel wat indrukwekkend natuurschoon, zoals heuvels, kapen, kreken en stranden.

© Shutterstock

De Italiaanse kust ligt bezaaid met prachtige kuststeden. Eén hoogtepunt eruit kiezen is niet eenvoudig. Cagliari, de hoofdstad van Sardinië, zou naar verluidt een voltreffer zijn. Zo zijn er talrijke Romeinse overblijfselen te bezichtigen, liggen er in de buurt een aantal mooie stranden en zijn er in de meren in de directe omgeving vaak flamingo’s te spotten. En natuurlijk is er ook nog die fantastische Italiaanse keuken.

© Shutterstock

Vorig jaar berichtte onze redactrice al over Rovinj, parel aan de kust van Kroatië, en de stad blijkt nu ook bij de Britse collega’s flink in de smaak te vallen. Het schiereiland dankt zijn charme aan het eeuwenoude centrum, de schilderachtige steegjes, de pastelkleurige gevels, de gezellige kiezelstranden en de idyllische eilandjes in de buurt. Staan Dubrovnik, Split en Hvar op jouw bucketlijst, voeg daar dan ook zeker deze kuststad aan toe. Het volledige artikel over Rovinj lees je hier.

© Shutterstock

Gemiddeld vijftien jaar geleden had Cádiz een nogal bedenkelijke reputatie door de grote aanwezigheid van drugs en prostitutie in de stad. Dat is nu compleet anders. De kuststad heeft een unieke ligging, uitgestrekt in de baai van Cádiz en volledig omringd door water, en de vele uitkijkposten bieden dan ook prachtige uitzichten. Vanwege zijn gelijkenis met de Cubaanse stad Havana heeft het als bijnaam ‘Habanita’ of ‘Klein Havana’. Eén van de stranden van de kuststad diende zelfs als locatie voor de film ‘Die Another Day’.

© Shutterstock

Echt mooi is de havenstad volgens The Guardian niet, maar toch heeft Volos voldoende troefkaarten in handen om de voltallige redactie te overtuigen. Zo kunnen fijnproevers op de brede boulevard met restaurants, terrasjes en cafés naar hartelust de vingers aflikken van de Griekse gastronomie en hebben cultuurliefhebbers de handen vol met de verschillende geschiedkundige trekpleisters. De stad vormt bovendien de ideale uitvalsbasis om de prachtige Griekse kustlijn rond het schiereiland en de gelijknamige berg Pilion te verkennen.

© Shutterstock

NIET TE MISSEN