BinckBank Tour wil kost wat kost drama als dat van Bjorg Lambrecht vermijden en neemt daarom extra veiligheidsmaatregelen

Koersdirecteur Rob Discart wordt geflankeerd door wielerlegendes Ludo Dierckxsens en Henk Lubberding bij de trofee en de truien. Foto: dvk

BinckBank Tour wil kost wat kost drama als dat van Bjorg Lambrecht vermijden en neemt daarom extra veiligheidsmaatregelen

Print
Beveren-Waas -

Maandagmiddag start de BinckBank Tour op de Grote Markt in Beveren. De organisatie neemt extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de dodelijke val van Bjorg Lambrecht maandag tijdens de Ronde van Polen.

Een hele week lang trekt de BinckBank Tour door België en Nederland. Er worden zeven etappes gereden in zeven dagen, met de grand départ in Beveren. De BinckBank Tour is de enige rittenkoers op de UCI WorldTour-kalender die op Nederlands-Belgische bodem wordt gereden en kan in de wielerwereld dus op veel belangstelling rekenen. Het wordt echter een ronde met een zwart randje wegens het overlijden van de 22-jarige profrenner Bjorg Lambrecht in de Ronde van Polen.

“De gebeurtenissen in Polen roepen veel vragen op over de veiligheid in wielerwedstrijden”, zegt koersdirecteur Rob Discart. “We gaan dan ook extra inspanningen leveren om zo’n tragedie kost wat kost te vermijden. Zo gaan onze parcoursbouwers een inventaris opstellen van alle gevaarlijke punten. Aan de hand van die lijst worden de gevaarlijke passages aangepakt, zoals extra signalisatie en panelen met info over de weg. De veiligheidsmensen op de motoren en automobilisten krijgen elke dag een veiligheidsbriefing waarin ze herinnerd worden aan de houding en het gedrag dat ze moeten nastreven tijdens de wedstrijd om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Ze mogen ook geen renners inhalen en krijgen een extra uitloopstrook naast het parcours.”

Minuut stilte

Woensdag start en komt het peloton aan in Aalter, waarvan Knesselare, het thuisdorp van Bjorg Lambrecht, een deelgemeente is. Aalters schepen van Evenementen Dirk De Smul (CD&V) is er zich van bewust dat zijn gemeente in rouw is, maar wil er woensdag toch een feest van maken. “We hebben net een rouwregister geopend en het is nog erg stil op straat”, zegt De Smul. “Voor de rit zal er een minuut stilte gehouden worden ter nagedachtenis van onze Bjorg. Daarna zullen we wel proberen om er nog een feestelijke dag van te maken, al zal er nog een hele poos een schaduw over Knesselare en Aalter blijven hangen.”

Maandag gaat de BinckBank Tour dus van start in Beveren en wielerlegendes Ludo Dierckxsens en Henk Lubberding geven hun kijk op het sportieve deel van de wedstrijd. “Jasper Philipsen is mijn favoriet voor de eerste etappe. Laurens De Plus rijdt mee voor de eindwinst”, zegt flandrien Ludo Dierckxsens. “Ik denk dat Dylan Groenewegen met de eerste groene trui gaat lopen en Bob Jungels zou wel eens met de gouden trofee naar huis kunnen gaan”, vult Henk Lubberding aan.

Impact op verkeer

De BinckBank Tour heeft ook gevolgen voor het verkeer. Vanaf 11 uur komen de bussen van de renners aan en om 12.30 uur start de etappe. Van 7 uur ’s ochtends tot 16 uur wordt de omgeving rond de Grote Markt verkeersvrij gemaakt. Er wordt een omleiding voorzien voor beide richtingen. Komende van Sint-Niklaas via de N70 rijd je langs de Bijlstraat en de Klapperstraat richting de Koolputstraat en Schoolstraat of neem je de E34. Komende van Zwijndrecht op de N70 rijdt u via de School- en Dijkstraat naar de E34.

Het parcours loopt ook door Vrasene, Kieldrecht en Doel. In Vrasene passeert het peloton een eerste keer om 12.50 uur en om 13.20 uur rijden de renners nogmaals door het centrum. Daarna rijden de renners naar Kieldrecht en Doel, waar op het parcours een parkeerverbod geldt tussen 13 en 16 uur.

INFO

www.binck.nl/binckbanktour

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio