camera closecorrect downfacebook mail nextprevshare twitter video

De ideale zomeruitstap? 10 tips om te gaan fietsen met het hele gezin

Fietsen met het hele gezin, altijd een geweldig idee voor een zomerse uitstap. In de Kempen bijvoorbeeld, waar je door de gevarieerde natuur trapt, of in de omgeving van Kalmthout met haar prachtige heide. Maar voor jonge trappertjes mag een fietstocht wel een tikkeltje meer hebben. Een zoektocht maakt fietsen met kinderen nog leuker. Je vindt heel wat speciale kindvriendelijke trajecten in en rond Antwerpen.

Spoorfietsen in Kapellen/Brasschaat.  rr

1

Prinsjesroute, Retie

Spel en avontuur op de Prinsjesroute

www.kempen.be/route/prinsenroute

De vlakke Kempen zijn bij uitstek geschikt voor een middagje fietsen met het hele gezin. De Prinsjesroute door het Prinsenpark in Retie is gemaakt op kindermaat, vol spel, avontuur en plezante haltes. Hier voelen je koters zich even een koene ridder op hun stalen ros.

2

Spoorfietsen, Kapellen

Trappen op een treinspoor

www.kempen.be/route/spoorfietsen

Ooit al gefietst op een spoorlijn? Met de spoorfietsen trap je over de spoorlijn van Kapellen naar Brasschaat en terug. Het militaire spoor passeert bunkers, het natuurdomein Klein Schietveld en de Antitankgracht. Uitblazen doe je in Brasschaat bij Café Perron Noord, met een bijzonder aangenaam terras én leuke speeltuin. Tip: bezoek op het domein de kindvriendelijke expo in Den Toren of het Gunfire Museum.

3

Bels Lijntje, Turnhout

Of over een vroegere spoorlijn?

www.kempen.be/route

Een fietstocht langs het tracé van de voormalige spoorlijn Bels Lijntje in Turnhout volgt een idyllische route waar rust- en stiltezoekers thuiskomen. Stop zeker aan de uitkijktoren in het Turnhoutse Vennengebied. Beklim de trappen en bewonder het uitzicht over de vennen, waarop je de watervogels ziet landen.

4

Fair Trade Ecocyclo, Nijlen, Grobbendonk

Met (h)eerlijke tussenstops

www.grobbendonk.be/Ecocyclo

De fietsgids Fair Trade Ecocyclo brengt je vanuit Nijlen naar locaties met een link naar eerlijke handel en lokale, duurzame voeding. Met leuke stopplaatsen, zoals het Philipsbos met een speelzone, of kinderboerderij het Karrewiel in Grobbendonk. Je kan makkelijk je route inkorten, met bijvoorbeeld vertrekplaats in Herentals. Stop ook eens aan de zelfplukboerderij Bogaertsheide in Kessel voor blauwe besjes!

5

Kempisch kanaal, Geel, Dessel

Trappen langs het water

www.routeyou.com

In de omgeving van Geel en Dessel combineer je leuke tussenstops voor je kroost met een mooie fietstocht langs het Kempisch kanaal. Stippel met de fietsknooppunten een fietstocht uit vanuit brasserie Sas 7 in Geel, langs het kanaal tot het leuke Pagadderpad. Stop in de Pannenkoekenboot in Dessel, voor brandstof om de Sas 4-toren te beklimmen. En op de terugweg tovert een hoeve-ijsje op het zonnige terras van de Breykenshoeve zeker een lach op kindergezichtjes.

6

Kinderfietsroute Ranst

Fiets mee met Bieke De Bij

www.ranst.be

Bieke De Bij neemt je kleine rakkers mee langs de boomgaarden in Ranst. Onderweg genieten ze samen van het landschap en komen ze heel wat boeiende dieren tegen. Zo ontdekken de kleine spruiten het bijzondere leven in de boomgaarden. Er is een verkort traject van 18 kilometer met doe-opdrachtjes onderweg.

7

Fietstocht Recht naar ’t Veld, Lier

Recht naar ’t veld

www.visitlier.be

Een fietstocht langs proeftuinen en plukboerderijen is zeker in de zomer een fantastisch uitje. Je ontdekt en proeft puur natuurlijk lekkers en ziet waar dat vandaan komt. De fietstocht Recht naar ’t Veld brengt je langs landelijke wegen in en rond Lier tot bij acht lokale telers waar je kan plukken, proeven en kopen.

8

Striproute, Kalmthout

Fietsen langs stripfiguren

www.kempen.be/route/striproute

Bekende striphelden als Suske en Wiske, de Kiekeboes, de Rode Ridder en andere springen op de fiets en verkennen de leukste plekjes van Brasschaat, Brecht, Kapellen, Kalmthout, Schoten, Wuustwezel en Zoersel. Onderweg halen kinderen én volwassen stripliefhebbers hun hartje op.

9

Plattelandspad, Tongerlo

Landbouw in kindertaal

lgtongerlo.be/plattelandspad

Over het Plattelandspad Tongerlo fiets je langs een twintigtal land- en tuinbouwbedrijven in de regio Westerlo. Educatieve borden onderweg vertellen over de hedendaagse landbouw. Vooraf kun je een educatieve brochure voor je kids downloaden met boeiende taken voor onderweg.

10

Antwerp Bike Tours, Antwerpen

Al trappend de stad verkennen

www.antwerpbiketours.eu

Ook in de stad kun je op de fiets veel ontdekken. Antwerp Bike Tours stippelde een fietstour op kindermaat uit: een 2,5 uur durende tocht langs de tofste plekjes in Antwerpen voor jonge fietsers, doorspekt met leuke weetjes over de stad. Je klimt naar het dak van het MAS, fietst onder de rivier door en probeert gebouwen te herkennen vanop Linkeroever. Tussendoor is er ook tijd om te spelen in een van de speeltuinen die je tegenkomt. Vooraf reserveren is wel nodig.

Deze zomer vervelen je kinderen zich geen minuut. We geven je de hele zomer antiverveeltips om er de beste zomer ooit van te maken. De leukste kinderboerderijen, de lekkerste ijssalons, de beste horecazaken met speeltuin,… Je leest alle unieke tips, én alle andere GVA+ artikels, voor maar €5,95 per maand.

.

Meest gelezen GVA+