Moeilijke slaper? Alcohol en sigaretten zijn grotere boosdoeners dan koffie

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Moeilijke slaper? Alcohol en sigaretten zijn grotere boosdoeners dan koffie

Print

Wie dacht dat een kopje koffie voor het slapengaan een grotere nefaste impact heeft op de goede nachtrust dan een glas alcohol is eraan voor de moeite. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk het tegendeel waar te zijn. Hetzelfde geldt trouwens ook voor sigaretten.

Van alcohol wordt vaak gezegd dat het een slaapmutsje kan zijn, maar onderzoek van de Florida Atlantic University geeft een totaal ander beeld van dat laatste glaasje. Zo blijkt uit slaaponderzoek bij 785 mensen gedurende 5.146 nachten dat zowel alcohol als sigaretten een slechte invloed hebben op de slaap als die in de vier uur daarvoor genuttigd worden.

Terwijl alcohol er wel voor zorgt dat je sneller indommelt, levert het een minder kwalitatieve slaap op waardoor je ’s morgens vaker moe opstaat. Maar sigaretten bleken een nog sterker effect te hebben. De onderzoekers ontdekten dat de chronische slechte slapers die rookten gemiddeld 42 minuten slaap minder haalden per nacht.

Van persoon tot persoon

Opvallend genoeg bleek er dan weer geen verband te zijn tussen het gebruik van koffie en slaap. Niet dat je er nu elke avond voor het slapengaan een kopje van moet drinken, waarschuwen de onderzoekers. De tolerantie voor cafeïne is namelijk afhankelijk van persoon tot persoon. De kans is niet gering dat jij er bijvoorbeeld gevoeliger voor bent dan de deelnemers aan het onderzoek.

NIET TE MISSEN