KV Mechelen - Genk: 3-1

Promovendus KV Mechelen legt kampioen Genk helemaal over de knie

KV Mechelen mag het eerste thuisoptreden sinds de promotie inkaderen. Achter de Kazerne kreeg kampioen RC Genk vakkundig meermaals voetballes van de promovendus. Net als een lesje in vista, grinta én efficiëntie. Togui voor de rust, maar vooral Engvall en de ingevallen De Camargo velden het Limburgse verdict zonder pardon. Daar kon dat beetje hoop net voor de rust via Samatta niets aan veranderen. KV zo mee op kop met zes op zes. En Genk? Dat mag al gaan bezinnen.

Stijn Druant, Yannick De Boeck

Het AFAS-stadion mocht zich aan een heet avondje verwachten. Eerste thuismatch in 1A voor KV Mechelen, nota bene tegen kampioen Genk, dat in zijn laatste vijf JPL-duels nooit een clean sheet lukte Achter de Kazerne. De laatste thuisnederlaag van KV in de hoogste klasse tegen Genk dateerde al van begin februari 2014 (0-2). In november 2017 won Genk wel in de beker na strafschoppen. Enkele statistieken die beloofden, zeker aangevuld met het feit dat KV nog een en ander had recht te zetten na de nederlaag in de supercup.

KV bekampte de Limburgse kampioen met dezelfde elf als in Zulte Waregem. Dus geen De Camargo in de 4-4-2 van Vrancken, wél Togui, net als twee weken terug tegen … RC Genk, jawel. Bij de kampioen twee wijzigingen ten opzichte van vorige week. Coucke verving in doel de onfortuinlijke Vukovic, terwijl Paintsil Benson naar de bank verwees.

Storm en Engvall

Storm en Engvall deden al snel de vlam in de pan slaan op links, maar de Genkse defensie wist te ontzetten. Verder dan een plukbal voor Thoelen kwam de kampioen niet. Terwijl aan de overkant Storm en co. verder voor storm zorgden. Toch mocht Nygren plots op Thoelen knallen. Grote kans voor Genk, dat zo naliet tegen de gang van het spel in op voorsprong te komen.

Toch was het KV dat verdiend op voorsprong klom. De sterke Engvall werd – alweer – op links weggestuurd door Storm, waarna Togui op acrobatische wijze kon inkoppen. 1-0, en daar viel niets op af te dingen.

Het was maar een sof die de Limburgers brachten, al was het balbezit wel in evenwicht. Maar de snedigheid, de combinatie, het accurate, het leek allemaal in de Luminus Arena gebleven. Terwijl de thuisploeg aan een hoog tempo de ene na de andere dreiging voor de Genkse kooi bracht. De kampioen mocht blij zijn dat er geen twee of meer in het mandje lagen.

VAR-momentje

En toch moest ook KV uit de doppen kijken, zeker toen Paintsil de puffende Swinkels helemaal in de vernieling liep. Maar dan weer: geen scherpte voor doel bij Genk. Wat was Genk een schim van zichzelf Achter de Kazerne. De thuisploeg bleef beter weten. Storm knalde op Coucke en Schoofs en Kaya gingen als een bezetene tekeer toen Heynen de bal op de arm kreeg. Een VAR-momentje. Maar Van Driessche wees de claim voor een strafschop af, ook na het bekijken van de beelden.

Genk leek zelfs te kunnen profiteren. Paintsil legde ei zo na de 1-1 binnen na slecht Mechels ontzetten. Het werd slechts uitstel van executie, want Samatta knikte wél binnen aan de eerste paal. Niets laten zien, maar wel op gelijke hoogte: Genk mocht de Mechelse hemel erg hartelijk danken.

Hagi

Na de rust werd het tijd voor Hagi, die de verzuipende Limburgers nieuw leven moest inblazen. Alles kon nog, dat bewees Samatta met zijn late prik. Genk kwam alvast iets beter in de wedstrijd en controleerde al beter waar nodig. Togui kopte nog wel een keer naast, maar de vlijmscherpe aanvallen van KV, bleven nu uit.

Tot de thuisploeg de Limburgers helemaal oprolde en tenslotte Engvall als beul van dienst Coucke het nakijken gaf. Verdiend 2-1 en Genk in de touwen, zeker nadat ook de ingevallen De Camargo zijn duit in het zakje deed, net als Thoelen, die de buffelstoot van Odey neutraliseerde. En Hagi bij Genk? Niet gezien.

MEER OVER KV Mechelen LIVE: Volg alle matchen live

Meer voetbalnieuws