Drie journalisten in week tijd vermoord in Mexico

In 2018 werden ook al tien journalisten vermoord in Mexico (archiefbeeld). Foto: EPA-EFE

Drie journalisten in week tijd vermoord in Mexico

Print

In Mexico zijn vrijdag twee journalisten doodgeschoten. Deze week zijn zo al drie reporters vermoord in het land, en al negen dit jaar. Dat is uit officiële bronnen vernomen.

Jorge Celestino Ruiz, die werkte voor de krant El Grafico de Xalapa, is in de nacht van vrijdag op zaterdag doodgeschoten in de gemeente Actopan, in de staat Veracruz. Dat bevestigde de burgemeester Paulino Dominguez.

Volgens een politiebron was de woning van Ruiz in oktober al onder vuur genomen, net als zijn voertuig ‘om hem te intimideren’, aldus de bron, die anoniem wil blijven. Collega’s van de journalist meldden dat hij zijn naam niet meer onder zijn artikels plaatste, om niet in de kijker te lopen.

Minder dan 24 uur voor de dood van Ruiz werd de directeur en hoofdredacteur van de nieuwswebsite La Verdad de Zihuatanejo, Edgar Alberto Nava, doodgeschoten in de staat Guerrero. Dat meldde het lokale parket.

Dinsdag was ook nog het lijk van Rogelio Barragan, directeur van de nieuwssite Guerrero Al Instante, aangetroffen in de koffer van een achtergelaten wagen in de staat Morelos. Hij had verwondingen aan het hoofd.

Molotovcocktails

Het kantoor van de lokale krant El Monitor de Parral in de staat Chihuahua werd verder ook nog aangevallen met molotovcocktails. Daarbij vielen geen slachtoffers. De krant kondigde daarna aan niet langer politieke artikels of stukken over fait divers te publiceren, in de hoop nieuwe aanvallen te vermijden.

Mexico is een van de gevaarlijkste landen voor journalisten. Sinds 2000 zijn meer dan honderd verslaggevers gedood, door geweld dat verband houdt met de drugshandel en politieke corruptie. De meeste van die moorden blijven onbestraft.

In 2018 zijn tien journalisten vermoord in verschillende gebieden in het land. Volgens een telling van Reporters zonder Grenzen (RSF) is Mexico het land waar sinds begin 2019 het grootste aantal journalisten is gedood.

Nu in het nieuws