© AFP

Opvallend: vrouwelijke scheidsrechter voor UEFA Super Cup tussen Liverpool en Chelsea

De Française Stéphanie Frappart is door de Europese voetbalbond UEFA aangeduid om op 14 augustus in Istanboel de Europese Supercup tussen Champions League-winnaar Liverpool en Europa League-winnaar Chelsea in goede banen te leiden.

Het is de eerste keer dat een vrouwelijke scheidsrechter werd aangeduid om een topwedstrijd in een Europese competitie te leiden. Het wordt echter niet de eerste UEFA-competitiewedstrijd die door een vrouw geleid zal worden. Die eer was weggelegd voor de Zwitserse Nicole Petignat, die tussen 2004 en 2009 drie kwalificatiewedstrijden in de toenmalige UEFA Cup voor haar rekening nam.

“Ik heb al meermaals gezegd dat het potentieel van vrouwenvoetbal geen grenzen kent en ik ben dan ook zeer tevreden met de aanstelling van Stéphanie Frappart voor de Supercup”, verklaarde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. “UEFA wil er alles aan doen om het vrouwenvoetbal te blijven ontwikkelen. Ik hoop dat de toewijding van Stéphanie een inspiratie mag zijn voor miljoenen meisjes en vrouwen op het Europese continent.”

Roberto Rosetti, hoofd arbitrage van de UEFA, hoopt met deze aanstelling bij te dragen aan de ervaring van Frappant als scheidsrechter. „Stéphanie heeft in een aantal jaren bewezen dat ze een van de beste vrouwelijke scheidsrechters is, niet alleen in Europa maar over de hele wereld. Ze heeft het vermogen om te officiëren op het grootste podium.”

Eén kanttekening toch. de Supercup heeft dan wel een mooie naam en is zeker geen onbelangrijke match. Maar net als bij ons, is het toch vooral een veredelde oefenwedstrijD;

Ligue 1

Frappart schreef in april al geschiedenis in eigen land, toen ze in het treffen tussen Amiens en Straatsburg als eerste vrouwelijke scheidsrechter ooit een wedstrijd in de Ligue 1 mocht leiden. In juni werd ze voor komend seizoen gepromoveerd naar de scheidsrechterselite in Frankrijk, waardoor ze meermaals in de Ligue 1 aan de slag zal gaan. Vorige maand floot ze in Lyon de finale van het WK vrouwenvoetbal tussen de Verenigde Staten en Nederland. In 2017 nam ze op het EK de halve finale tussen Nederland en Engeland voor haar rekening.

Frappart is na Bibiana Steinhaus de tweede vrouwelijke scheidsrechter die actief is in een grote mannencompetitie in Europa. De 40-jarige Duitse werd in 2017 de eerste vrouw met een aanstelling in de Bundesliga, waarin zij tot dusverre vijftien wedstrijden floot.

MEER OVER Uefa

Meer sportnieuws