Paardenvleesschandaal: Antwerpse Nederlander opgepakt in Spanje

Foto: rr

Paardenvleesschandaal: Antwerpse Nederlander opgepakt in Spanje

Print

Een Nederlander die gezocht werd door Frankrijk, omdat hij veroordeeld was in het schandaal over paardenvlees dat verkocht werd als rundvlees, is opgepakt in Spanje. Dat meldt de Guardia Civil.

ARCHIEF. Antwerpse Nederlander spil van fraude met paardenvlees

Vleeshandelaar Jan Fasen, die jarenlang in een riante villa in Schoten heeft gewoond, is een van de vier mannen die in april in Parijs werden veroordeeld. Ze verkochten 500 ton paardenvlees aan een Franse producent van bereide maaltijden en beweerden dat het duurder rundvlees was. De diepvriesproducten werden in 13 Europese landen verdeeld door 28 verschillende bedrijven.

Het schandaal barstte begin 2013 los in Groot-Brittannië. Voor de volksgezondheid waren er geen gevolgen, maar het vertrouwen van de consumenten werd wel geschaad.

Fasen, die bij verstek veroordeeld werd, werd op vraag van Frankrijk opgepakt op 23 juli in Calpe, bij Benidorm, zegt de Guardia Civil. De Audiencia Nacional, die bevoegd is voor overleveringen, moet nu beslissen of ze de overlevering aan Frankrijk aanvaardt.

65 personen opgepakt

Fasen moet terechtstaan voor een gelijkaardig schandaal dat in 2017 in Spanje werd ontdekt. Hij wordt ervan beschuldigd een bende geleid te hebben die in heel Europa paardenvlees verkocht dat niet geschikt was voor menselijke consumptie. In totaal zijn 65 personen opgepakt in de zaak, onder wie veehouders, slachthuiseigenaars en dierenartsen.

De Nederlander was vrij op borg in afwachting van zijn proces in Spanje, zegt de Guardia Civil. Hij was in Nederland veroordeeld in 2012 in een vergelijkbare zaak.

Nu in het nieuws