Roemenen zijn woest: meisje (15) belt drie keer naar noodnummer maar kan niet gered worden

Print

Duizenden Roemenen hebben gedemonstreerd tegen de overheid. Ze zijn boos over de trage reactie op de noodoproepen van een 15-jarig meisje.

Alexandra Macesanu belde drie keer naar het Europese noodnumer 112. Ze zei dat ze ontvoerd was door een man terwijl ze naar haar thuisdorp wandelde en dat ze werd vastgehouden. Ook zei ze te zijn verkracht en geslagen.

Het kostte de politie 19 uur om de plek waar ze wellicht werd vastgehouden lokaliseerde en binnenviel. Er zijn menselijke resten en juwelen gevonden. De bewoner, de 65-jarige automonteur Gheorghe Dinca, is opgepakt.

De politie vermoedt dat de menselijke resten die ze vonden van de 15-jarige Macesanu zijn, en van een 18-jarig meisje van een nabijgelegen dorp dat in april verdween. Het onderzoek moet hun identiteit nog vaststellen.

De openbaar aanklager heeft gezegd dat het 15-jarige meisje waarschijnlijk gered had kunnen worden als er adequater was ingegrepen.

Zaterdagavond kwamen zo’n 2.000 demonstranten op straat in de hoofdstad Boekarest om te protesteren tegen de manier waarop de zaak wordt aangepakt. In een mededeling spreken de organisatoren van de onverschilligheid van de mensen die aan de macht zijn, hun incompetentie en gebrek aan empathie. In andere steden vonden kleinere protesten plaats.

De Roemeense politiechef is ontslagen. Premier Viorica Dancila overweegt een referendum om hardere straffen tegen verkrachters, pedofielen en moordenaars te introduceren.

Nu in het nieuws