Extreme hitte laat zich voelen op het spoor, Thalys zelfs gestopt met tickets te verkopen

De extreme hitte laat zich ook op het spoor voelen. Op meerdere plaatsen in ons land werden treinen afgelast. “Met deze temperaturen kunnen we geen incidenten uitsluiten, ondanks alle preventieve maatregelen”, klinkt het bij de NMBS. Heel wat reizigers zaten door de incidenten vast in snikhete treinen. Ook de kusttram werd stilgelegd. De Thalys is zelfs gestopt met tickets verkopen.

Brandjes, defecte treinen en schade aan bovenleidingen: de incidenten volgden elkaar donderdag snel op. Het treinverkeer liep dan ook heel wat hinder op. “Hier en daar zijn er inderdaad incidenten door de warmte”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. “Dat zorgt voor vertragingen en afgelastingen. Bijvoorbeeld tussen Mechelen en Vilvoorde, waar er problemen zijn met de bovenleiding.”

Tussen Brussel en Mechelen stond minstens een uur een Thalys-trein geblokkeerd en tussen Kortrijk en Oudenaarde stonden twee NMBS-treinen met 60 reizigers vast.

Onderbroken

Al die incidenten zijn een rechtstreeks gevolg van de hitte. “Met deze temperaturen kunnen we geen incidenten uitsluiten”, zegt Temmerman. “Zelfs ondanks alle preventieve maatregelen die Infrabel genomen heeft. Waar ze kunnen, lossen ze de problemen zo snel als mogelijk op.”

Het treinverkeer was ook onderbroken tussen Mechelen en Puurs, tussen Kortrijk en Oudenaarde, tussen Hamont en Mol, tussen Mol en Hasselt, tussen Boom en Antwerpen-Zuid en tussen Waregem en Deinze. Ook in Brussel reden gevoelig minder treinen.

Bij Thalys hebben ze door de problemen beslist om geen tickets meer te verkopen. De maatschappij raadt iedereen aan om hun reis uit te stellen.

Kusttram stilgelegd

De vele dagjestoeristen aan de zee hebben pech: de kusttram is er namelijk over het ganse traject - van De Panne tot Knokke - stilgelegd. “Die beslissing werd omstreeks 15.30 uur genomen. Er zullen over de ganse lijn vervangbussen ingelegd worden. Die hebben uiteraard een kleinere capaciteit. Maar we doen er alles aan om alle reizigers tijdig op hun bestemming te krijgen”, aldus Sonja Loos, de woordvoerster van de vervoermaatschappij.

Extra controles

Wegens de hitte voert infrastructuurbeheerder Infrabel extra controles uit op het hele spoorwegnet. Door de extreme warmte kunnen bijvoorbeeld de sporen te veel uitzetten, waardoor er “spoorslingeringen” kunnen ontstaan. Daarnaast krijgen ook de bovenleidingen en seininrichtingen een nakijkbeurt. Woensdag kreeg Infrabel te maken met een tiental problemen te wijten aan de hitte, zo zegt woordvoerder Thomas Baeken donderdag.

De extra controles naar aanleiding van de hitte gebeuren op belangrijke punten over het hele spoorwegnet. “Zo kunnen onze ploegen meteen ingrijpen om problemen zo snel mogelijk te verhelpen”, zegt Baeken.

Het Belgische spoorwegnet telt ongeveer 3.600 kilometer aan spoorlijnen of 6.500 kilometer aan hoofdsporen. Iedere spoorlijn wordt voor de zomer al preventief gecontroleerd.

Nu in het nieuws