© Museum Hof van Busleyden

Eeuwenoude kunstschat volledig gerestaureerd

Na zeven jaar zijn de zeven Besloten Hofjes in Mechelen allemaal gerestaureerd. Het laatst opgeknapte is ook opnieuw te zien in Museum Hof van Busleyden.

Het waren de Gasthuiszusters die zich gedurende eeuwen ontfermden over de Besloten Hofjes. Tegenwoordig behoren de bijzonder gedetailleerde retabelkastjes tot de topstukken van het Mechelse stadsmuseum. Ze zijn uniek in hun soort en nergens ter wereld kan je zo’n grote collectie vinden.

“Samen herbergen ze een schat van 1.110 zijden bloemen en planten”, zegt Joke Vandermeersch, hoofdrestaurateur van de Besloten Hofjes. “Daniël en de Leeuwenkuil toont een gedetailleerde tuin met opvallende fauna. Er zijn kleine vogels, slakken, spinnen en zelfs een minuscule eekhoorn te zien. Haalde de animatiefilm Ice Age hier de mosterd? Vast niet, maar zoals de computeranimatie bijdroeg aan een meer realistische filmervaring, hebben de zestiende-eeuwse Hofjes de tuinimitatie in zijde tot een ongeëvenaard hoogtepunt gebracht.”

© Museum Hof van Busleyden

Bezoekers konden het Hofje al gedeeltelijk zien tijdens de tijdelijke tentoonstelling It almost seemed a lily, waarin de Besloten Hofjes in dialoog gingen met het werk van Berlinde De Bruyckere. Het Hofje was toen volledig ontmanteld. De voorbije twee maanden stelden de restaurateurs het opnieuw samen. Het Hofje moest oorspronkelijk klaar zijn voor de opening van Museum Hof van Busleyden in juni vorig jaar. Maar de ontdekking van een verborgen reliëfpatroon op de zij- en achterwanden vroeg om extra onderzoek.

“Mijn bewondering gaat uit naar het gespecialiseerd team dat al jarenlang met de grootste zorg werkt aan de conservatie en de restauratie van deze erkende topwerken”, zegt Björn Siffer, schepen van Cultuur.

www.hofvanbusleyden.be

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio