© BERT DE DEKEN

Treinverkeer wordt onderbroken tussen Hamont en Mol en Mol en Hasselt door hitte: “Preventieve maatregel door extreme temperaturen”

Het treinverkeer tussen Hamont en Mol en Mol en Hasselt wordt donderdagochtend vanaf 10 uur door de extreme weersomstandigheden onderbroken. Dat meldt spoormaatschappij NMBS. “We hopen zo grotere problemen te vermijden”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

Reizigers kunnen gebruikmaken van vervangbussen. “Het gaat om een preventieve maatregel door de extreme temperaturen”, zegt Temmerman. “Dat gebeurt zeker niet vaak, maar we willen alle mogelijke technische problemen proberen te vermijden. In deze hitte wil je absoluut niet vastzitten in een stilstaande trein. Dat zou voor nog meer hinder zorgen bij de reizigers.”

Op de betreffende lijnen rijden enkel dieseltreinen en die kunnen volgens Temmerman oververhit geraken. “Ook tussen Antwerpen en Mol rijden er dieseltreinen, waardoor het treinverkeer op die lijn woensdag onderbroken werd. Vandaag vervangen we die door elektrische treinen. Tussen Hamont en Mol en Mol en Hasselt kunnen we dat jammer genoeg nog niet doen. Daar is namelijk nog geen bovenleiding.”

Woensdag was er door de hitte ook al hinder op het spoornet. “Er is inderdaad sprake geweest van een paar incidenten, zoals storingen aan de seinen en problemen met bovenleidingen. Hoe goed we onze infrastructuur ook proberen te onderhouden, met zulke temperaturen kan alles gebeuren.”

NMBS raadt de reizigers aan om de routeplanner dagelijks te raadplegen voor vertrek. “We evalueren de situatie op dagelijkse basis. Indien het nodig is, zullen er ook morgen vervangbussen ingelegd worden.”

DE TEST