© Kioni Papadopoulos

Nieuw nationaal record: 40,6 graden in Kleine Brogel

“Nieuw nationaal record : nu 40,6 graden in Kleine Brogel”, meldde KMI-weerman David Dehenauw op Twitter even na 15 uur donderdagmiddag. Het gaat om een voorlopig record, want de temperatuur kan de komende uren nog oplopen. Het is ook wachten op de cijfers van de verschillende klimatologische stations in het land om te zien of er elders nog hogere temperaturen werden opgetekend op deze recorddag.

LEES OOK: (+) Hitterecord uit 1947 sneuvelt: zo berichtte uw krant destijds over hoogste temperatuur ooit

Het is nochtans niet een record dat de meteoroloog blij stemt. “Dit is zeer ongezond weer. Het is te warm om goed te kunnen functioneren. Er is ook te veel ozon in de lucht”, zegt Dehenenauw.

Is het ook een zoveelste symptoom van de opwarming van de aarde? “Dat speelt zeker mee”, zegt de meteoroloog. “Er zijn een aantal factoren die verantwoordelijk zijn voor de hoge temperaturen van deze dagen. Zo is er de aanhoudende droogte die maakt dat de aarde sneller opwarmt. En er is de warme luchtaanvoer uit het zuiden waar ook al verschillende dagen recordtemperaturen zijn opgetekend.”

Parijs

In Frankrijk is er ook een officieel warmterecord voor Parijs. Donderdag om 13.36 uur was het kwik in het meetstation van Montsouris in Parijs gestegen naar 40,6 graden. Zes minuten later werd zelfs de kaap van de 41 graden gerond. Het vorige warmterecord voor Parijs dateerde van 28 juli 1947: 40,4 graden. Mogelijk zal de temperatuur in Parijs in de loop van de namiddag nog verder oplopen. Météo-France verwacht dat het donderdag nog 42 graden kan worden.

Ozondrempel op 24 plaatsen overschreden

De Europese informatiedrempel voor ozon is woensdag op 24 plaatsen in België overschreden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Ook op donderdag zullen de ozonwaarden opnieuw hoog oplopen, met lokaal zelfs kans op overschrijdingen van de Europese alarmdrempel.

De Europese informatiedrempel bedraagt 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Hij werd woensdag op 13 meetplaatsen in Vlaanderen, 8 in Wallonië en 3 in Brussel overschreden. De hoogste gemeten uurgemiddelde ozonconcentratie in Vlaanderen was 232 µg/m³ (Aarschot), in Wallonië 190 µg/m³ (Corroy-Le-Grand) en in Brussel 219 µg/m³ (Neder-Over-Heembeek). Ircel laat nog weten dat bijna de helft (49 procent) van de bevolking potentieel werd blootgesteld aan ozonconcentraties hoger dan 180 µg/m³.

Bij een overschrijding van de informatiedrempel wordt personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen) aangeraden om geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Wanneer de alarmdrempel wordt overschreden gelden de aanbevelingen voor de ganse bevolking.

Onweer mogelijk

Donderdagnamiddag krijgen we een afwisseling van zon en wolkenvelden. Enkele lokale warmteonweders zijn niet uitgesloten. Het blijft uitzonderlijk warm, met vrijwel overal maxima boven 35 graden. Plaatselijk en afhankelijk van de breedte van de opklaringen kan het kwik klimmen tot 40 graden. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidoostelijke of uit veranderlijke richtingen.

Donderdagavond en aanvankelijk donderdagnacht kunnen er nog enkele lokale warmteonweders vallen. Later vannacht wordt het in de meeste streken droog met hogere wolkenvelden. Het wordt een uiterste zachte nacht bij minima van 20 tot 27 graden. De oosten- tot zuidoostenwind waait zwak tot matig.

Vrijdag

Vrijdagochtend zijn er in vele streken opklaringen, maar kan er hier en daar ook een onweer voorkomen. In de loop van de dag verwacht het KMI meer bewolking en ook enkele lokale warmteonweders. De verzengende hitte blijft vooral over het oosten aanwezig. We krijgen maxima van 24 graden aan zee, rond 35 of 36 graden in het centrum en 39 graden in de Kempen. De wind is eerst zwak tot matig uit zuid tot zuidoost of uit veranderlijke richtingen. Later wordt hij matig uit west tot noordwest. Vrijdagnacht blijft de kans op onweersbuien bestaan. Het wordt al minder zacht met minima in de meeste regio’s lager dan 20 graden.

Weekend

Zaterdag en ook zaterdagnacht wordt het onstabiel met regelmatig regen of buien, soms met onweer. De neerslaghoeveelheden vertonen wellicht grote regionale verschillen. Lokaal kunnen de onweersbuien intens worden met veel neerslag en eventueel hagel. Het is minder warm met maxima van 21 graden aan zee tot 26 of 27 graden in de Kempen.

Ook zondag krijgen we perioden met regen of buien, soms met onweer. In de loop van de namiddag of ‘s avonds lijkt het droger te worden vanaf de Franse grens. De maxima liggen meestal tussen 18 en 22 graden.

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Mia Uydens

© VM

© Kioni Papadopoulos

© Victoriano Moreno

Nu in het nieuws