Boris Johnson wordt nieuwe Britse premier

Boris Johnson is door de Britse Conservatieve partij verkozen tot partijleider, en wordt daarmee ook de nieuwe Britse premier. De voormalige buitenlandminister en burgemeester van Londen haalde het zoals verwacht vlot van zijn rivaal, huidig minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

De 55-jarige Johnson haalde het in een zeven weken durende afvalrace van negen partijgenoten. De circa 160.000 leden van de Conservatieve partij hadden het laatste woord. Het resultaat werd dinsdagmiddag - met wat vertraging - aangekondigd in het Queen Elisabeth Centre in hartje Londen.

De nieuwe Tory-leider volgt huidig premier Theresa May op. May dient morgen/woensdag haar ontslag bij de Queen, waarna Johnson zijn intrek neemt in Downing Street 10.

De charismatische Johnson is voor veel Tories dé grote hoop om de partij te herenigen en de brexit eindelijk waar te maken. Hij beloofde tijdens zijn campagne verschillende keren dat Groot-Brittannië op 31 oktober hoe dan ook uit de Europese Unie stapt, met of zonder akkoord. Maar daarmee joeg hij een deel van de partij tegen zich in het harnas: verschillende ministers, onder wie minister van Financiën Philip Hammond, justitieminister David Gauke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart kondigden al aan te zullen opstappen onder premier Johnson.

Leegloop in kabinet

Het vooruitzicht van Boris’ premierschap dreef gisteren staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Sir Alan Duncan alvast tot ontslag. Duncans stap is “anticiperend”, schrijft hij in zijn ontslagbrief aan Theresa May. Vrij vertaald: hij houdt de eer aan zichzelf. In het nieuwe kabinet van Prime Minister Johnson zou hij nooit teruggekeerd zijn - zeker niet nadat hij Johnson ervan beschuldigde de Britse ambassadeur in Washington Kim Darroch niet verdedigd te hebben tegen de aanvallen van president Trump (oftewel “voor de bus gegooid te hebben”).

© AFP

Nu in het nieuws