© ss

Opmerkelijke oproep van KMI voor heetste dag ooit: “Kom niet buiten, neem geen risico’s”

“Neem geen risico’s: blijf zo veel mogelijk binnen.” Die opmerkelijke oproep doet KMI-weerman David Dehenauw met de warmste dag ooit in ons land in het vooruitzicht. Het kwik kan donderdag lokaal tot 39 graden stijgen. Iedereen neemt alvast op zijn domein de nodige maatregelen.

Thierry Goeman en Guy Stevens

LEES OOK: (+) Op welke plaatsen in ons land vinden we verkoeling? “Donderdag wordt wellicht de warmste dag ooit”

Met temperaturen die lokaal tot 39 graden stijgen, is het volgens KMI-weerman David Dehenauw verstandig om donderdag binnen te blijven. “Kom niet buiten”, raadt hij aan. “Zeker als je weet dat je gevoelig bent aan de zon. Zoek genoeg verkoeling en doe je rolluiken dicht zodat er geen zonlicht binnen kan.”

LEES OOK: (+) Deze tips van deskundigen helpen je door de hittegolf: “Steek je kussensloop in de diepvries”

De weerman noemt beschutting zoeken essentieel. “Temperaturen als deze hebben wij nog nooit gehad. Wij zijn het niet gewoon om met die extreme hitte om te gaan. We moeten echt heel voorzichtig zijn, zeker als je ziet wat er in landen als Frankrijk en Spanje (waar deze zomer al zes mensen om het leven kwamen door de hittegolf, red.) gebeurd is. Het is raadzaam om geen risico’s te nemen.”

Schaduw opzoeken

Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid raadt iedereen aan om zo veel mogelijk schaduw op te zoeken en veel water te drinken. De hitte kan voor gezonde mensen gevaarlijk zijn, maar zeker voor wie gezondheidsproblemen heeft. Daarenboven moeten we woensdag en donderdag rekening houden met verhoogde ozonconcentraties in de lucht.

© Photo News

Volgens Dehenauw is het zelfs niet uitgesloten dat vandaag code rood wordt geactiveerd. Dat betekent dat het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken wordt ingeschakeld, dat de federale overheid bijkomende maatregelen neemt en dat alle hulpdiensten in hoge staat van paraatheid worden gebracht. “In extreme gevallen kunnen openbare gebouwen met airco worden opgesteld voor het grote publiek”, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. De civiele bescherming zal gevraagd worden om waterzakjes uit te delen bij grote problemen op de weg.

Hitte neemt af

Het goede nieuws is dat de ergste hitte vanaf vrijdag afneemt, en dat we zaterdag regen krijgen. Toch is het lang niet zeker of we daarmee de laatste hittegolf van de zomer achter de rug hebben.

© Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

MEER OVER Hittegolf

Nu in het nieuws