© RR

Oeps, foutje: kinderopvang hangt op nationale feestdag Duitse vlag uit

In Schelle is de nationale feestdag niet onopgemerkt voorbijgegaan. Een inwoner merkte op dat aan de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang De Schellebel de Duitse in de plaats van de Belgische vlag hing te bengelen en postte dat in de Facebookgroep ‘Je bent van Schelle’.

“Vinden we dit normaal. De Duitse vlag voor de nationale feestdag? De gemeente slaat hier een grote flater”, voegde de verbaasde inwoner eraan toe.

De Duitse vlag werd op haar kop gehangen, zodat de strepen alleszins verticaal kwamen te staan, net zoals onze driekleur. Maar de ‘slimmerd’ had er geen rekening mee gehouden dat de volgorde van de kleuren wel niet klopt. Of wilde hij of zij een statement maken? In 1831 nam het Nationaal Congres de driekleur op in de Grondwet, maar bepaalde de richting en de volgorde van de kleurstroken niet. In artikel 193 van de Grondwet staat slechts: "De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart.” In 1830 bestond de vlag onofficieel nog uit drie horizontale banden. Wat voor sommigen voer is voor discussie of om er de spot mee te drijven.

Burgemeester Rob Mennes (CD&V), die met vakantie is, heeft er geen idee van hoe het is gebeurd. “We geven aan de diensten de opdracht om op bepaalde data die of die vlag uit te hangen. Zij voeren uit. Ik weet niet hoe deze vlag er komt. Zo’n grote Duitse vlag hebben wij alleszins niet”, kan hij er best nog mee lachen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio