Na Oostenrijks schandaal “Ibizagate”: nieuw onderzoek naar medewerker die harde schijf wiste

Het Oostenrijkse gerecht voert een onderzoek naar een medewerker van de voormalige kanselier Sebastian Kurz (foto) Foto: AFP

Na Oostenrijks schandaal “Ibizagate”: nieuw onderzoek naar medewerker die harde schijf wiste

Print

Het Oostenrijkse gerecht voert een onderzoek naar een medewerker van de voormalige kanselier Sebastian Kurz. Hij wordt ervan verdacht documenten te hebben laten verdwijnen die mogelijk verband houden met “Ibizagate” - het schandaal dat de val van de Oostenrijkse regering veroorzaakte. Dat melden verschillende media zondag.

Het onderzoek zou het imago van Sebastian Kurz en zijn conservatieve partij ÖVP kunnen bezoedelen. Ondanks het schandaal kwam de ÖVP in de jongste peilingen naar voren als nieuwe favoriet bij de parlementsverkiezingen van september.

Ibizagate kwam enkele maanden geleden aan het licht nadat Duitse media een opname uitzonden die gefilmd was met verborgen camera. Daarop was te zien hoe Heinz-Christian Strache, de vicekanselier van het extreemrechtse FPÖ, zich in een gesprek met een Russische tussenpersoon op Ibiza bereid toonde tot corruptie in ruil voor illegale financiering. Het schandaal leidde tot het einde van de coalitie van rechts en extreemrechts in Oostenrijk.

Harde schijf gewist

De Oostenrijkse speurders zijn nu geïnteresseerd in een medewerker van Kurz. Die zou op 23 mei een harde schijf hebben gewist. Dat was enkele dagen na het losbarsten van Ibizagate en net voor een vertrouwensstemming in het parlement.

Volgens de krant Kurier wordt de medewerker ervan verdacht bewijsmateriaal te hebben vernietigd. Verschillende parlementsleden hebben al een diepgaand onderzoek gevraagd. Maar volgens de ÖVP is er geen vuiltje aan de lucht. Het is immers normaal dat persoonlijke gegevens en niet-officiële documenten worden vernietigd voor een regeringswissel, luidt het. De medewerker zou geen toegang hebben gehad tot gevoelige informatie.

De speculaties over een eventuele betrokkenheid van Kurz in het schandaal tieren welig. Vorige maand nog verklaarde de gewezen kanselier dat de mails die hem linken aan Ibizagate vals zijn. Over de inhoud van die mails gaf hij geen details.

Nu in het nieuws