Tommorrowland

© Belga, red

Dode Tomorrowland: “ernstige aanwijzingen van druggerelateerd overlijden” volgens parket

Het parket van Antwerpen gaat ervan uit dat de 27-jarige man die vrijdag onwel werd op Tomorrowland en in het ziekenhuis overleed, gestorven is aan de gevolgen van drugs. Dat blijkt uit een autopsie.

LEES OOK: 27-jarige man overleden, 30 festivalgangers Tomorrowland afgevoerd naar ziekenhuis

Het Antwerpse parket was een onderzoek gestart na de dood van de 27-jarige man Tomorrowland-bezoeker uit India die vrijdagavond in het UZA is overleden. Daaruit blijkt dat er ernstige aanwijzingen van een druggerelateerd overlijden zijn. “Doorgedreven toxicologisch onderzoek zal hierover uitsluitstel moeten geven”, meldt het parket in een persbericht.

Onder leiding van de onderzoeksrechter wordt een onderzoek gevoerd naar feiten van handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg.

30 mensen naar ziekenhuis

In totaal voerde het Vlaams Kruis vrijdag 1.915 verzorgingen uit op de festivalweide en de camping en werden 30 mensen overgebracht naar het ziekenhuis. “Dat aantal ligt in de lijn van de verwachtingen. In 65% tot 70% van de gevallen gaat het om verwondingen, bijvoorbeeld snijwonden of blaren”, legt Beems uit. “Andere interventies zijn voor inwendige problemen, wanneer mensen ziek zijn of maagproblemen hebben door onevenwichtige voeding. In een klein percentage van de gevallen gaat het om intoxicaties.”

Vorig jaar overleden twee vrouwen enkele dagen na Tomorrowland. Die dood was het gevolg van overmatig watergebruik na de inname van xtc, zo bleek na onderzoek. In 2012 was ook al een 26-jarige vrouw bezweken aan een overdosis drugs.

LEES OOK: (+) Toxicoloog na twee sterfgevallen op Tomorrowland: “Te veel water drinken kan dodelijk zijn”

Tomorrowland blijft sensibiliseren

Tomorrowland gaat blijven inzetten op het sensibiliseren en informeren rond drugs. Dat zegt woordvoerster Debby Wilmsen.

© BELGA

“In ons krantje, op de applicatie en in de boodschappen via direct mailing hebben we eigenlijk altijd al over ons drugsbeleid gecommuniceerd. De drugstonnen (waarin bezoekers anoniem hun drugs kunnen achterlaten, red.) en de duidelijke communicatie over onze nultolerantie is er ook steeds geweest”, aldus Wilmsen. “Nieuw dit jaar zijn de zwarte banners op het festivalterrein”, met de boodschap “Dear friend, it’s not safe to take drugs. Take care of yourself and each other” (Beste vriend, het is niet veilig op drugs te nemen. Zorg voor jezelf en voor elkaar).

Voor het tweede festivalweekend volgende week blijft het drugsbeleid van Tomorrowland ongewijzigd. “We gaan blijven inzetten op sensibiliseren en informeren van de festivalgangers. We gaan ze blijven oproepen om voor zichzelf en voor hun vrienden te zorgen en waarschuwen dat drugs onveilig zijn”, zegt Wilmsen. “We hebben eigenlijk al elk jaar zo gecommuniceerd en we gaan erop blijven hameren, omdat we geloven dat het steeds harder gaat binnenkomen als we op dat nageltje blijven kloppen.”

Nultolerantie

Sinds het begin is er bovendien een nultolerantie voor drugs op het festival. “We geloven daar ook echt in, samen met de politie”, zegt Wilmsen. “Als je betrapt wordt met drugs, gaat je bandje uit en word je buitengezet.”