Tommorrowland

27-jarige man overleden, 30 festivalgangers Tomorrowland afgevoerd naar ziekenhuis

Een 27-jarige man uit India die vrijdagavond onwel werd aan de main stage op Tomorrowland, is in het ziekenhuis overleden. Dat bevestigt de festivalorganisatie, die het overlijden betreurt. Het Vlaams Kruis heeft al dertig mensen naar het ziekenhuis gebracht tijdens het festvival.

jtp, blg

De 27-jarige man raakte rond 21.45u onwel op de heuvel voor de vipzone. Hij kreeg snel eerste zorgen toegediend en werd naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) overgebracht, maar daar overleed hij.

“Het is heel erg jammer dat zoiets op een eerste festivaldag moet gebeuren. Tomorrowland betreurt het voorval en wil zijn medeleven betuigen met alle familie en vrienden”, aldus woordvoerder Debby Wilmsen.

Het parket is een onderzoek gestart. “Het Antwerpse parket onderzoekt het overlijden van een jongeman van 27 jaar uit India die onwel geworden is op Tomorrowland en later kwam te overlijden in het UZA”, zo bevestigt Stéphanie Chomé van het parket.

Over de doodsoorzaak is nog geen duidelijkheid.

© red

Zeven festivalgangers afgevoerd

Er werden vrijdag in totaal zeven festivalgangers naar het UZA gevoerd. Vier van hen, onder wie de overleden man, werden opgenomen op de afdeling intensieve zorgen. Vandaag mogen twee van hen het ziekenhuis verlaten. Eén festivalganger is er nog erg aan toe en blijft voorlopig opgenomen.

Op het terrein werken hulpverleners van het Vlaamse Kruis, AZ Rivierenland en het UZA samen om de veiligheid van de festivalgangers te garanderen. UZA-woordvoerder Evita Bonné benadrukt dat het erg belangrijk is dat mensen niet aarzelen de medische teams aan te spreken, wanneer zijzelf of vrienden hulp nodig hebben. “Dat kan voor om het even welke reden.”

Al dertig festivalgangers naar ziekenhuis

Het Vlaams Kruis heeft tot nu toe al dertig Tomorrowlandgangers naar de drie dichtstbijzijnde ziekenhuizen overgebracht, zegt Kevin Beens van het Vlaams Kruis.

De festivalgangers worden overgebracht naar het UZA in Antwerpen, het AZ Rivierenland in Reet en het AZ Sint-Maarten in Mechelen. “Tachtig procent van de overbrengingen gaan om controlefoto’s na trauma’s, zoals een omgeslagen enkel”, zegt Beems.

In totaal voerde het Vlaams Kruis vrijdag 1.915 verzorgingen uit op de festivalweide en de camping. “Dat aantal ligt in de lijn van de verwachtingen. In 65 tot 70 procent van de gevallen gaat het om verwondingen, bijvoorbeeld snijwonden of blaren”, legt Beems uit. “Andere interventies zijn voor inwendige problemen, wanneer mensen ziek zijn of maagproblemen hebben door onevenwichtige voeding. In een klein percentage van de gevallen gaat het om intoxicaties.”

Reanimatie

Medewerkers van het Vlaams Kruis hebben vrijdagavond aan de Main Stage de 27-jarige man moeten reanimeren, nadat die onwel was geworden. “Dat is toch een redelijk zware interventie, aangezien het leven van de persoon ervan afhangt”, klinkt het.

Hoe vaak het voorkomt dat op festivals mensen moeten worden gereanimeerd, kan Beems niet zeggen. “Maar als we weten dat in Europa jaarlijks 700.000 hartstilstanden plaatsvinden, waarvan ongeveer 10.000 in België, bestaat de kans zeker dat iemand op een groot evenement moet worden gereanimeerd”, zegt Beems, die benadrukt dat de medewerkers op zo’n interventies voorbereid zijn.

© red

Hulp vragen

Evita Bonné, de woordvoerder van UZ Antwerpen, raadt de bezoekers van het festival aan om hulp te vragen wanneer dat nodig is. “Er zijn meerdere zorgverleners en teams op het terrein aanwezig”, aldus Bonné. “Als mensen hulp nodig denken te hebben of denken dat vrienden hulp nodig hebben, mogen ze niet aarzelen om die mensen aan te spreken. Zij weten perfect wat ze moeten doen.”

Vorig jaar twee doden

Vorig jaar overleden twee vrouwen enkele dagen na Tomorrowland. Die overlijdens waren het gevolg van overmatig watergebruik na de inname van xtc, zo bleek na onderzoek.

LEES OOK: (+) Toxicoloog na twee sterfgevallen op Tomorrowland: “Te veel water drinken kan dodelijk zijn”

Vrijdag werd de vijftiende editie van Tomorrowland op gang gedraaid door Carl Cox. Alle tickets voor de twee weekends van het dancefestival in De Schorre in Boom waren ook dit jaar razendsnel uitverkocht. Er worden in totaal 400.000 bezoekers verwacht.