© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Alarmfase (code oranje) voor droogte in heel Vlaanderen: “Wees spaarzaam met water”

De Vlaamse Droogtecommissie heeft beslist om code oranje (alarmfase) af te kondigen in verband met de droogte in Vlaanderen. De commissie vraagt de provinciegouverneurs ook een captatieverbod in te stellen op alle stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen. In Limburg en Antwerpen is dat al gebeurd.

De zomer van 2018 was erg warm en de grondwatervoorraden hebben zich onvoldoende kunnen herstellen tijdens de afgelopen winter. Daardoor is het peil van verschillende waterlopen sterk gedaald. En sommigen dreigen droog te vallen. De commissie wijst op het gebrek aan neerslag de voorbije weken. Ook de komende weken wordt nauwelijks of geen regen voorspeld. Een capatieverbod is daarom volgens de Droogtecommissie aangeraden. In de provincies Antwerpen en Limburg werd het captatieverbod ondertussen ook al ingevoerd.

In de provincie Antwerpen geldt het captatieverbod niet voor het beperkt capteren van drinkwater voor vee of voor het beperkt capteren van aanmaakwater voor toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Het capteren van water uit de kanalen blijft toegelaten, zij het enkel op de daartoe geselecteerde punten. Voor het gebruik van grond- of leidingwater is er geen verbod, maar het blijft belangrijk spaarzaam om te gaan met het water.

De Antwerpse gouverneur roept op om zeer zuinig om te gaan met water. Zeker omdat er voor de komende dagen opnieuw warm en droog weer voorspeld is. Vermijd daarom best, ook zonder formeel verbod, de niet-essentiële toepassingen, zoals het besproeien van gazons of het wassen van auto’s.

MEER OVER Hittegolf