© Photo News

Deceuninck-Quick Step krijgt kritiek én boete voor ‘agressief’ lamleggen van de koers: tactisch of onsportief?

Het is een strategie zo oud als de koers zelf: eens de vroege vlucht vertrokken is, blokkeren de grote ploegen de hele breedte van de baan, zodat niemand er nog achteraan kan. Alleen is het in deze Tour niet duidelijk waar het ‘tactisch manoeuvre’ eindigt en de fysieke intimidatie begint. Yves Lampaert werd er nu zelfs officieel voor beboet. “Inhouden of crashen: het is niet oké als je een renner voor de keuze stelt.”

Het waren een paar regeltjes in het juryrapport afgelopen maandag: “Worden gestraft voor het opzettelijk hinderen van een renner (Chad Haga, nvdr.) zodat hij niet kon opschuiven: Yves Lampaert en George Bennett. Beiden krijgen een boete van 500 Zwitserse frank (451 euro, nvdr.), zes minpunten in het puntenklassement en een tijdsstraf van tien seconden.” De feiten, lezen we ook nog in het rapport, hebben zich voorgedaan na twaalf kilometer. Wat is er aan de hand, Yves Lampaert? “Och”, bromt hij. “Wij waren de koers aan het controleren en Haga wilde in de graskant nog opschuiven. Daardoor kon hij er niet meer door. Meer is er niet aan de hand.”

Een clipje van het incident staat ondertussen op Twitter. Lampaert heeft gelijk: er is niet veel aan de hand. Maar: het is wel zo dat hij en Bennett er bewust voor zorgen dat Haga niet door kan. Ze versnellen eerst en vooral Bennett snijdt hem nadien ook nog de pas af. De gedupeerde Haga noemt de actie “agressiever dan nodig. Ik zou het niet doen, maar het hoort blijkbaar bij de koers.”

© rr

Het is inderdaad verre van een geïsoleerd incident. In dezelfde etappe probeerde Cees Bol ook nog weg te springen uit het peloton. Deceuninck-Quick Step-renner Asgreen verhinderde dat door een elleboog te zetten. “Geen doorkomen aan”, aldus Bol. Ook Asgreen kreeg later een boete van 500 Zwitserse frank.

© rr

Dunne lijn

De weg blokkeren, is vaste prik in het wielrennen. Eerst bepalen de grote ploegen wie in de vroege vlucht mag wegrijden: geen renners die dicht staan in het klassement, niet te veel renners, geen grote motoren die de achtervolging lastig kunnen maken. Eens zo’n juiste vlucht weg is, gaat ‘het blok erop’. Letterlijk: de controlerende ploegen rijden breed over de weg en laten niemand meer door. Greg Van Avermaet maakte er ook al melding van. Toen hij zondag overwoog alsnog achter de vroege vlucht aan te gaan, kon hij simpelweg niet door: “Ze blokkeerden de weg.”

Deceuninck-Quick Step is één van de ploegen die vaak voor ‘portier’ speelt aan kop van de koers. Zij moeten het geel controleren en willen sprinten met Viviani. Door ‘het blok erop te zetten’, maken ze duidelijk aan het peloton: “De koers ligt in de plooi, geen gekke dingen meer.” “Dat is onze tactiek en we hebben het volste recht om die toe te passen”, zegt Tom Steels.

De vraag is alleen: hoe fysiek mag de blokkade zijn? Wanneer houdt tactiek op en begint intimidatie? “Dat is net het lastige”, zegt ‘slachtoffer’ Haga. “Er bestaan alleen ongeschreven wetten. Ik zou zeggen: het is niet oké als je een renner voor de keuze stelt tussen crashen of inhouden. Zo ver mag het nooit komen.”

Het is een dunne lijn. Wielrenners kijken er anders naar dan niet-wielrenners. Op het clipje op Twittter lijken Bennett en Lampaert duidelijk de agressors, maar veel coureurs zullen het anders zien: Haga probeert naast de weg op te schuiven, dat is ook niet gepermitteerd. Tom Steels: “Je laat nooit iemand voorgaan langs de graskant. Maar natuurlijk moet je daarin ook niet overdrijven.”

Cees Bol, die de stomp kreeg van Asgreen, wil zichzelf ook niet te veel slachtoffer noemen. “Asgreen deed een gat dicht, maar dat is niks om over te gaan uithuilen bij de jury. Als je het mij zo direct vraagt, zeg ik: wat mij overkwam is oké, wat ze met Chad deden – echt sprinten om hem af te blokken –, dat is erover.”

Het fenomeen blokkeren en al het fysieke werk dat daarbij komt kijken is niet eigen aan de Tour. “Ik heb in een amateur 2.2-koersje wel eens twee renners net niet op de vuist zien gaan in zo’n situatie”, zegt Bol. “Het speelt op alle niveaus. Alleen is dit de Tour. De ritten komen van start tot finish in beeld, alles is een item.”

Dat is ook hoe Lampaert het bekijkt: “Typisch de Tour. Er wordt op sociale media wat spel van gemaakt en dan willen ze een gebaar stellen. Voor mij geen probleem: ik aanvaard mijn boete.”

Meer sportnieuws