Seksuele beelden doen hetzelfde met mannen- en vrouwenbrein

Foto: Shutterstock

Seks & Relaties

Seksuele beelden doen hetzelfde met mannen- en vrouwenbrein

Print

Of je nu een man of een vrouw bent: seksueel getinte beelden worden op dezelfde manier verwerkt in het brein. Want dat proces kent geen biologische basis die een onderscheid maakt tussen de verschillende geslachten. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Duitse Max Planck-instituut, verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Een team wetenschappers liet van 2001 tot 2018 in totaal 1.850 proefpersonen langskomen om in een scanner te kijken naar zowel pornografische als neutrale beelden, onder meer van sportwedstrijden en landschappen. Vervolgens werden 61 gelijkaardige hersenscanstudies grondig onder de loep genomen.

Uit de conclusie van de onderzoekers blijkt dat een tiental hersengebieden bij mannen en vrouwen net hetzelfde reageren bij de eerste verwerking van seksueel getint beeldmateriaal. Met de subjectieve interpretatie van de beelden werd in het onderzoek geen rekening gehouden.

Gelijk

De Nederlandse seksuologe Ellen Laan, verbonden aan het Amsterdamse ziekenhuis UMC en schrijfster van ‘Seks, een leven lang’, zegt in het Nederlandse dagblad NRC dat deze bevindingen niet als een grote verrassing komen. Zij ontdekte 25 jaar geleden jaar met collega Erick Janssen dat mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen vergelijkbaar reageren als we aan visuele, seksuele prikkels worden blootgesteld.

Laan haalt aan dat het nieuwe onderzoek bewijst dat de stereotiepe beelden van mannen ‘die altijd zin hebben’ en vrouwen ‘die moeilijk opgewonden geraken’ niet kloppen. “De studie bewijst vooral dat mannen en vrouwen vooral gelijk zijn als het seks aangaat.”

NIET TE MISSEN