171 extra Velo-plaatsen, wachtlijsten weggewerkt

Velo Antwerpen gaat deze zomer het aantal fietsstations uitbreiden. Vorige week werd ook het bestaande station aan de voormalige Nationale Bank vergroot. Zo komen er in totaal 171 extra plaatsen bij. De nieuwe Velo-stations komen op het Koningin Astridplein, de Italiëlei, de Schoenmarkt, de Paardenmarkt en in de Ellermanstraat. De wachtlijst voor de jaarkaarten is inmiddels volledig verwerkt.

Uit een analyse blijkt dat de meest gebruikte Velo-stations langs de as van het station Antwerpen-Centraal naar de Groenplaats liggen. “Daarom gaan we die as versterken, zowel aan het Koningin Astridplein met twee nieuwe stations als aan de Schoenmarkt met een nieuw station“, zegt schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Verder toont de analyse aan dat de stations in de zone ‘Centrum-Noord’, met name in de studentenbuurt, vaker leeg staan én dat studenten vaak een jaarkaart kopen. Er komen daarom ook nieuwe Velo-stations op de Paardenmarkt, aan de Italiëlei en aan de AP Hogeschool Campus Spoor Noord.

Ten slotte werd vorige week het drukke Velo-station aan de voormalige Nationale Bank uitgebreid.

171 nieuwe plaatsen

Deze uitbreiding zorgt voor 171 nieuwe plaatsen. Schepen Koen Kennis: “De Velo-rijders zijn onze fietsambassadeurs”, zegt Koen Kennis. “Bij mooi weer maken ze dagelijks meer dan 20.000 ritjes. En daarom blijven we investeren in de kwaliteit én de kwantiteit van Velo.”

Ondertussen is bovendien de wachtlijst voor jaarkaarten weggewerkt. Jaarkaarten - en een dag- of weekpas - kunnen aangeschaft worden op www.velo-antwerpen.be.

Velo in cijfers

De eerste 6 maanden van dit jaar maakten 95.000 mensen gebruik van Velo. Zij reden samen 3,4 miljoen ritten. Velo heeft 60.000 jaarabonnees, 4.200 fietsen en 304 stations (inclusief de 6 nieuwe). Het dagrecord staat op 26.850 ritten. Dat was op vrijdag 21 juni. Op die dag hebben maar liefst 13.000 mensen een Velo gebruikt.

DE TEST