© kris hossey

19 transmigranten opgepakt op snelwegparkings in Ranst en Oud-Turnhout

De federale wegpolitie heeft maandagnacht in totaal 19 transmigranten gearresteerd op de snelwegparkings langs de E313 en E34 in Ranst en Oud-Turnhout. Dertien van hen werden aangetroffen in de bossen aan de parking in Ranst, zes anderen zaten verstopt in een laadruimte op de parking in Oud-Turnhout.

De eerste groep, bestaande uit vijf mannen en acht vrouwen uit Eritrea, werd aangetroffen aan de Q8 in Ranst tijdens een gecoördineerde actie tegen transmigranten waarbij de federale politie samenwerkte met verschillende lokale politiezones.

“Bij het zien van onze diensten hebben de transmigranten gepoogd het op een lopen te zetten”, zegt Jean-Claude Gunst van de federale politie. “Ze schuwden daarbij geen gevaar. Dat wijst er nogmaals op dat deze mensen, die zich vaak in een precaire situatie bevinden, radeloos zijn en bereid zijn risico’s te nemen.”

Vijf van de opgepakte personen verklaarden minderjarig te zijn.

Buiten de actie om werden nog eens zes transmigranten aangetroffen op de parking Oud-Turnhout langs de autosnelweg E34. Ze hadden zich verschanst in de laadruimte van een vrachtwagen. “Het ging om volwassen mannen afkomstig uit Syrië”, aldus Gunst.

Alle transmigranten werden overgebracht naar het opvangcentrum in de federale kazerne in Wilrijk. De meerderjarige transmigranten werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken, de minderjarigen van de Dienst Voogdij van de Dienst Vreemdelingenzaken.

“De lokale politiezones en de federale politiediensten doen hun best om dit fenomeen elk op hun grondgebied te bestrijden, maar vaak is het vechten tegen de bierkaai”, aldus Gunst. “Om die reden wordt in de provincie Antwerpen samengewerkt om het fenomeen structureel aan te pakken. Door op regelmatige tijdstippen gerichte controleacties te organiseren, hopen we transmigranten te ontmoedigen om via Antwerpen de doortocht te maken.”

.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio