© BELGA

Antwerp en AA Gent wachten op BAS voor definitieve uitspraak over Europa League: “Bericht UEFA is irrelevant”

Door de communicatie van de UEFA, die dinsdag liet weten dat KV Mechelen tot nader order in de poules van de Europa League start, treedt Antwerp voorlopig aan in de tweede voorronde. Dat kan wel nog veranderen als het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zijn finale uitspraak doet. “We zijn in blijde verwachting van die uitspraak, zodat we de organisatie van onze Europese wedstrijd kunnen uitrollen”, reageert woordvoerder Dimitri Huygen bij Belga.

LEES OOK. Wat Mechelse advocaten opperden, is nu ook gebeurd: UEFA legt de bal in het kamp van het BAS

KV Mechelen was als bekerwinnaar rechtstreeks geplaatst voor de poulefase van de Europa League. Maar door het matchfixingschandaal was het onduidelijk of Malinwa Europa wel in mocht. De UEFA zou zich daarover uitspreken, maar schuift de hete aardappel door naar het BAS. In afwachting van het eindvonnis van het arbitragecollege mag KVM gewoon de poules van de Europa League in.

Die communicatie van de UEFA betekent ook dat Antwerp volgende week donderdag in de tweede voorronde van de Europa League aantreedt tegen het Roemeense Viitorul Constanta. Bij een Mechelse veroordeling tot Europese uitsluiting door het BAS zou Antwerp mogen beginnen in de derde voorronde.

Antwerp wenst niet vooruit te lopen op de zaken, maar rekent wel op een snelle uitspraak van het BAS. “We kijken ernaar uit om de finale beslissing zo snel mogelijk te hebben om de organisatie van de Europese wedstrijd neer te zetten”, zegt Huyghen. De woordvoerder van de Great Old herinnert eraan dat Antwerp zijn Europa League-matchen in het Koning Boudewijnstadion in Brussel moet afwerken. Dat vereist heel wat extra organisatie. “De voorbereiding is al in gang gezet, want we willen onze Europese wedstrijden zo goed mogelijk organiseren. Voor alle partijen is het daarom belangrijk dat het finale vonnis zo snel mogelijk valt.”

AA Gent: “Communicatie van UEFA is irrelevant”

© Marc Herremans - Mediahuis

Maar AA Gent geeft de hoop op Europees voetbal in het komende seizoen nog niet helemaal op. Ook niet nu de Europese voetbalbond UEFA tot nader order geen Europese uitsluiting oplegt aan KV Mechelen. “We wachten op de eindbeslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Al de rest is niet relevant”, reageerde algemeen manager Michel Louwagie dinsdag bij persagentschap Belga.

De club laat zich niet gek maken door de voorlopige beslissing van de UEFA. “Die is eigenlijk niet relevant. Het enige dat ertoe doet, is de beslissing van het BAS. Daar wachten we op”, aldus Louwagie, die erkent dat het uitblijven van een duidelijke beslissing omtrent de Europese tickets problematisch is. De Buffalo’s zijn ook niet officieel op de hoogte gebracht door de UEFA.

Meer voetbalnieuws