© BELGA

RUSTDAG TOUR. Rustdag komt op tijd voor Alaphilippe, Teuns hoopt op volgend dagsucces

Geletruidrager Julian Alaphilippe sprak zich op de rustdag uit over zijn verwachtingen van de tweede helft van de Tour de France. De Fransman verwacht niet het geel naar Parijs te kunnen brengen: “Ik heb al veel energie verspeeld.” Dylan Teuns won in zijn eerste Tour meteen een van de mooiste etappes. De Limburger heerste op La Planche des Belles Filles en hoopt nog eens mee te gaan in een ontsnapping. “Ik ga het proberen, maar niets moet, alles wat nu nog komt, is extra”, vertelde hij dinsdag op de rustdag.

Maarten Elst

Zie ook:

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Deceuninck-Quick Step ontving de pers dinsdagochtend voor een persmoment met Julian Alaphilippe en de voorstelling van een nieuwe e-bike waarop de renners hun koffieritje op de rustdag zouden afwerken. Met een klein halfuur vertraging daagde de gele trui op. “Ik geniet van elk moment in deze gele trui”, begon Julian Alaphilippe dinsdag op de rustdag aan zijn perspraatje. “Maar ik verwacht niet dat ik die trui kan houden tot in Parijs.”

“Ik heb enorm genoten van deze eerste tien dagen in de Tour de France. Ik pak al vroeg een ritzege en de gele trui. Ook was er nog de zege met Elia Viviani, ik denk dat we als ploeg heel tevreden mogen zijn.”

© BELGA

“Ik speelde mijn trui weliswaar even kwijt, maar ik knokte me terug in het geel en daar ben ik trots op”, vervolgt de Fransman. “Alles wat nu nog volgt in de Tour is bonus, mijn Tour is al geslaagd. Nu wil ik op de rustdag een beetje genieten van de rust, want het was een hectische en lange eerste week. Pas op, ik ga niet klagen, maar de trui brengt ook veel verplichtingen met zich mee en dat weegt. Ik kan deze rustdag zonder al te veel verplichtingen wel gebruiken.”

In het kleine, warme zaaltje in het teamhotel in Albi was de pers massaal aanwezig. “Hoe ik me voel met al die camera’s en micro’s voor mij? Een rockster? Neen, zeker niet”, repliceerde hij op de vraag van een journalist. “Ik voel me meer een beest in kooi (lacht). Neen neen, natuurlijk ben ik me ervan bewust dat ik iets speciaals heb gerealiseerd.”

© AFP

“Een Fransman met de gele trui, daar smult het publiek van en je voelt dat ook onderweg”, vervolgt Alaphilippe. “Het valt bijna niet te vergelijken met die bergtrui. Dat was ook anders, die droeg ik tot in Parijs en mocht ik showen op de Champs Elysées. Dat was ook een speciaal moment in mijn carrière, zoals het geel dat nu ook is.”

Het Franse publiek en de Franse pers zien hem al in het geel in Parijs, maar Loulou herhaalde nog eens dat hij dat niet voor mogelijk acht. “Het zwaarste deel van de Tour moet nog komen”, zei hij. “De Pyreneeën, de Alpen, er moet nog veel geklommen worden en ik ben me ervan bewust dat ik die trui opnieuw zal moeten afstaan.”

© Photo News

Alaphilippe staat meer dan een minuut voor op Geraint Thomas en Bernal. “Maar de Tour moet nog beginnen, het zwaarste volgt nog. Ik heb nu al meer gerealiseerd dan ik ooit kon dromen. Er is ook een verschil tussen het dragen van de trui voor een paar dagen en het behalen van dat geel in Parijs. Ik heb al veel energie verspeeld, ik viel aan, won, pakte de trui terug, toonde me gisteren in de waaierrit. Normaal moet een geletruidrager energie sparen, ik koers gewoon nog altijd op mijn manier, aanvallend en het is niet dat ik me moe voel, dat niet, ik voel me sterker dan ooit op dit moment, maar dat kan keren. Ik hoop dat ik nog mooie dingen kan realiseren, maar dat is allemaal bonus dan. Ik hoop die trui nog tot en met de tijdrit in Pau te dragen, dat zou speciaal zijn, als laatste mogen starten, maar lukt het niet, dan is dat zo.”

Waarom hij de Tour niet zal winnen, haalde hij een paar keer aan dus. Bovendien gaf de Fransman ook mee dat hij in de voorbereiding de focus had gelegd op de eerste Tourweek. “Toen het parcours van de Tour werd voorgesteld, wist ik dat er mogelijkheden waren om iets moois te realiseren. Ik heb echt toegewerkt naar die eerste week, die eerste tien dagen. Niet naar het einde van de Tour. Dat is anders dan vorig jaar. Toen zaten in de eerste Tourweek enkele mooie aankomsten, zoals naar de Mûr-de-Bretagne, maar was ik daar nog niet top. Later wel en pak ik ook die zeges en slaag ik erin om te strijden voor die bergtrui, aan te vallen. Toen lag dat anders, nu wilde ik scoren in die eerste dagen.”

© Photo News

Denkt hij aan de toekomst, aan opties om de Tour ooit te winnen? “Ik denk niet te ver vooruit”, eindigde hij. “Ik bekijk het dag per dag en na de Tour wil ik wat rusten en volgen er nieuwe doelen. En in de winter bereid ik dan een nieuw seizoen voor. Ik wil nog zoveel ontdekken, de Vlaamse klassiekers bijvoorbeeld, volgend jaar eens de Ronde van Vlaanderen rijden. Om de Tour te winnen moet je een ander soort renner zijn, iemand die drie weken lang kan focussen. Ik denk nu nog niet aan de volgende Tour. We zien wel.”

Wie wint de Tour volgens hem? “Ik ben geen waarzegger, maar een wielrenner”, besloot hij. “Hoe dan ook wordt de winnaar een sterke renner en Team Ineos is goed geplaatst met Geraint Thomas en Egan Bernal. Ze hebben een sterk team en staan er goed voor, maar ik ben er niet mee bezig, eerlijk gezegd.”

© Photo News

Dylan Teuns: “Wie weet valt er nog iets uit de bus”

Dylan Teuns logeert met Bahrein-Merida in hetzelfde hotel als het team van Deceuninck-Quick Step van gele trui Julian Alaphilippe. Het hotel werd overstelpt met fans aan de buitenkant, het verkeer draaide er daardoor zelfs even in de soep. Dus nam de Limburger liever even de tijd in de rustige lobby om nog even terug te blikken op zijn eerste Tourweek.

“Amai, hier staat echt wel veel volk voor Julian," lachte hij, “hij is wel heel populair. Ik ben blij met deze rustdag. Hij is welgekomen, je voelt wel dat we tien dagen gekoerst hebben. Vandaag doe ik het rustig aan. We doen een kort fietstochtje met de ploeg, daarna nog wat persverplichtingen, een massage en vooral veel rust nemen. Het waren tien lastige dagen, omdat ook in de overgangsritten eigenlijk heel snel gereden is. Dat voel je toch in de benen.”

© Photo News

“Het zwaartepunt van de Tour moet nog komen”, weet hij ook. “Vooral komend weekend in de Pyreneeën wordt het nog heel lastig en de derde week zal ook nog veel vuurwerk geven. Ik ben zelf niet bezig met een klassement, helemaal niet, maar ik wil graag wel nog eens proberen om mee te gaan in een ontsnapping en wie weet valt er dan nog iets uit de bus. Ik ben ambitieus, maar als die tweede ritzege niet komt, is mijn Tour ook geslaagd.

“Die ritzege, op zo’n aankomst, was prachtig”, blikt Teuns terug. “Het zal wat gissen zijn de komende dagen wanneer een ontsnapping tot het einde kan dragen, want ik verwacht dat Ineos wel nog eens de puntjes op de i zal willen zetten voor het klassement. We zullen zien.”

Eerder won Teuns al een rit in de Dauphiné en etaleerde hij daar zijn goede vorm, nu is er ook een etappezege in de Tour. Is hij nog voldoende fris? “Dat weet ik niet goed”, eindigde hij. “Het klopt dat ik in de Dauphiné ook al goed was. Dus we zullen zien hoelang ik deze vorm nog kan doortrekken. Mijn Tour is alleszins al geslaagd, het was daarna toch twee dagen een beetje een gekkenhuis. Nu is de rust teruggekeerd.”

Meer sportnieuws