© Dick Demey

DISCUSSIE. Kernwapens in Kleine Brogel: moeten ze hier weg?

Wat iedereen al lang vermoedt, staat nu ook zwart op wit in een document van het NAVO-parlement: er liggen Amerikaanse kernbommen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Het bewuste rapport, waar Groen de hand op kon leggen, werd inmiddels aangepast.

LEES OOK. NAVO geeft toe: “Er liggen kernbommen op Kleine Brogel”

Moet België voor nucleaire ontwapening kiezen en de kernwapens laten verwijderen? Of vind jij dat we de kernbommen toch in Kleine Brogel moeten blijven liggen?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt woensdag in de krant.

Een NAVO-document bevestigt wat iedereen al lang vermoedt, namelijk dat er op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel Amerikaanse kernbommen liggen. Groen, dat de hand kon leggen op het bewuste rapport, dringt aan op een debat over de kwestie. De partij vindt dat de kernwapens “zo snel mogelijk ons land uit moeten”. Groen dient samen met Ecolo ook een wetsvoorstel in dat kernwapens in ons land wil verbieden.

Ook sp.a dringt aan op een “transparant debat”, zo zegt voorzitter John Crombez op Twitter. “Sp.a wil dat België eindelijk de kans kiest van de #ontwapening”, tweet hij. Kamerlid Melissa Depraetere zegt dat haar partij er al langer voor pleit om de kernwapens te verwijderen. Zij maakt een verwijzing naar de nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen die zijn uitgerust om kernwapens onder te hangen. “Wij vragen al langer om kernwapens te verwijderen en om te vermijden dat F35 deze kan vervoeren. Leggen we morgen opnieuw op tafel in Commissie Defensie”,

Nu in het nieuws