© © VRT - Lies Willaert

Zomertijd bij ‘Het journaal’: nieuws op Eén duurt kwartier minder lang dan ‘VTM nieuws’

Zomertijd is komkommertijd. Maar bij VRT nog ietsje meer dan bij VTM, zo blijkt. Vanaf augustus knipt Eén tien minuten uit haar nieuwsuitzendingen en duurt ‘Het journaal’ nog maar een halfuur. “We schikken ons naar het aanbod in de zomervakantie. Minder nieuws betekent een kortere uitzending.” ‘VTM Nieuws’ houdt wel vast aan de vertrouwde zendtijd en duurt straks dus een kwartier langer dan ‘Het journaal’.

Dennis Van Goethem

De zon schijnt, de schoolpoorten blijven dicht en de oude afleveringen van FC De Kampioenen vliegen u om de oren: jawel, het is putje zomer. Tijdens televisieavonden laat dat zich voelen met de gebruikelijke karrenvracht aan heruitzendingen. Binnen twee weken moet ook het avondnieuws op Eén eraan geloven. In augustus snoeit Het journaal in haar uitzending en moeten Martine Tanghe en co. het met tien minuten minder zien te rooien.

“Normaal gezien duren onze nieuwsuitzendingen ’s avonds veertig minuten”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. “Maar volgende maand korten we dat inderdaad in tot dertig minuten. Dat doen we al jaren zo. De Ronde van Frankrijk is dan net afgelopen en op politiek vlak blijft het doorgaans windstil. Er valt weinig nieuws te rapen, dus kiezen we in augustus voor een compacte versie van Het journaal.”

Qua zendtijd wordt het verschil met VTM zo plots enorm. Want aan de overzijde speelt de komkommertijd weinig tot geen rol voor het avondnieuws. “Begin juli hebben we beslist om de gemiddelde duur van VTM Nieuws een beetje in te korten tijdens de zomer”, zegt VTM-woordvoerder Peter Van Camp. “Een normale uitzending duurt zo’n 52 minuten, nu schroeven we dat terug naar 45 minuten. Maar als de actualiteit erom vraagt, kan het nieuws ook weer z’n normale duur krijgen.”

Tijdens de rest van het jaar duurt VTM nieuws sowieso iets langer dan Het journaal, maar nu komt de kloof op vijftien minuten. In televisietermen is dat een eeuwigheid. Zo kan VTM enkele weken dieper ingaan op sport, cultuur en – op hectische dagen – politiek dan VRT.

Niet nodeloos rekken

In de Reyerslaan maken ze zich evenwel geen zorgen. “Wij gaan niet over de haag kijken”, zegt Hans Van Goethem. “Iedere zender heeft zijn eigen aanpak. Dus vullen we ons journaal straks zoals dat voor ons het beste lijkt. En volgens onze redenering betekent minder nieuws logischerwijze een kortere uitzending. Je moet Het journaal niet nodeloos rekken. Bovendien is er tijdens de vakantie minder personeel aan het werk. Vanaf de laatste week van augustus schakelt Het journaal weer over naar zijn vertrouwde duur.”

Naast het inkorten van Het journaal zijn er in augustus nog enkele verschuivingen in het zendschema van Eén. Dagelijkse zomerkost met Jeroen Meus loopt af op 27 juli, dus op weekdagen worden de herhalingen van FC De Kampioenen een halfuurtje vervroegd. Adriaan Van den Hoof blijft op post met zijn quiz Switch, net als De stoel. Bij de nieuwkomers zitten de West-Vlaamse wietboeren van Eigen kweek, waarvan alle drie seizoenen nog eens van stal worden gehaald, en het Britse datingprogramma First dates. Op zaterdag- en zondagavond kiest Eén voor een film.

Op 2 september gaat het nieuwe tv-seizoen van start. Dan keren habitués zoals Thuis en Dagelijkse kost terug, op het gebruikelijke uur.