© AFP

Nederlandse Sifan Hassan loopt wereldrecord op Engelse mijl tijdens Diamond League in Monaco

De Nederlandse Sifan Hassan heeft vrijdag op de Diamond League in Monaco het wereldrecord op de Engels mijl verbeterd. De 26-jarige in Ethiopië geboren atlete liep het 23 jaar oude record van de Russin Svetlana Masterkova uit de boeken. Ze scherpte de beste mondiale tijd op de 1.609 meter aan met enkele tienden tot 4:12.33.

Hassan had in aanloop naar de race in het prinsdom een dikke verbetering van haar persoonlijk record aangekondigd. Dat stond op 4:14.71. Ze was zich er toen nog niet van bewust dat ze dan ook het wereldrecord zou aanvallen. Hassan moest het in de wedstrijd vrijwel in haar eentje doen. Er was wel een Oekraïense atlete als gangmaker ingehuurd voor de eerste 800 meter, maar daarna moest ze het zelf afmaken. Niemand in het veld kon haar volgen en ze soleerde de laatste twee ronden naar het record. De Britse Laura Weightman arriveerde vijf seconden na Hassan als tweede in 4:17.60.

Hassan had ook al het wereldrecord op de 5 kilometer op de weg in handen. Op de 3.000 meter, de 5.000 en de halve marathon is ze Europees recordhoudster.

Meer sportnieuws