© BELGA

Rechter fluit voetbalbond terug na eenzijdig verzoekschrift Beerschot: mogelijk uitstel competitie

De voetbalbond en Pro League kunnen momenteel nog geen zekerheid geven over welke clubs volgend seizoen in 1A of 1B aantreden, maar moeten wachten tot de definitieve uitspraak van het BAS bekend is. Dat heeft een Brusselse rechtbank vrijdag beslist, na een eenzijdig verzoekschrift van voetbalclub Beerschot. Komt die uitspraak er niet binnen de twee weken, dan dreigt een uitstel van de competitie.

pvdp, pego

“We zijn heel blij dat ons eenzijdig verzoekschrift is ingewilligd. Het gevolg daarvan is inderdaad dat er op dit moment niet kan beslist wordt wie in 1A of in 1B zal aantreden”, zegt de ondervoorzitter van Beerschot, Walter Damen.

Afgelopen week maakte het Belgisch Arbitragehof voor de Sport het eerste deel van haar beslissing in de zaak Propere Handen bekend: degradatie als sanctie is onmogelijk voor KV Mechelen en Waasland-Beveren, dus treden die twee ploegen volgend seizoen aan in 1A. Beerschot en Lokeren moeten volgens die beslissing in 1B starten. Zowel voetbalbond als Pro League bevestigden dat ook meteen na de uitspraak.

En dat is niet correct, oordeelt nu de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Voetbalclub Beerschot diende een eenzijdig verzoekschrift bij hoogdringendheid in, om die beslissing aan te vechten en de competitiestart uit te stellen.

“Voetbalbond moet ingrijpen”

En Beerschot krijgt gelijk. Voetbalbond en Pro League moeten wachten tot het BAS over alle onderdelen van het dossier heeft geoordeeld. Pas na die einduitspraak mogen ze beslissen welke club volgend seizoen in welke afdeling mag starten.

Kort samengevat: komt de einduitspraak van het BAS er niet binnen de twee weken, dan kan de competitie mogelijk niet van start gaan. “Wat wij willen is duidelijkheid van de voetbalbond en de Pro League over hoe ze deze zaak nu gaan oplossen. Het is door hun eigen reglementen dat de BAS geen uitspraak ten gronde kon doen in de zaak van mogelijke matchfixing door KV Mechelen”, vervolgt Walter Damen.

Of de kans dat Beerschot alsnog het nieuwe seizoen in 1A kan starten is onduidelijk. “Dat is wat ons betreft een optie. Het kan toch niet dat een club gestraft wordt omdat het bondreglement onduidelijk is. We verwachten dat de voetbalbond en de Pro League naar de geest van het reglement handelen”, aldus de ondervoorzitter van Beerschot.

Bij de Antwerpse club zijn ze bereid om nog nieuwe stappen te zetten indien dat nodig is. “Elke zinvolle actie die mogelijk is, zullen we ondernemen. Het is toch niet zoveel gevraagd om te vragen om het reglement aan te passen, zodat dit soort van zaken niet opnieuw kunnen gebeuren. En we willen nogmaals graag een duidelijk antwoord over hoe de voetbalbond met de huidige situatie denkt om te gaan.”

Meer voetbalnieuws