Gerestaureerde reuzen kunnen weer de straat op

De reuzenfamilie en haar dragers. Foto: RR

Gerestaureerde reuzen kunnen weer de straat op

Print
Duffel -

Elk jaar stappen ze mee in de Ballonnekensstoet: Reus, Reuzin, Janneke, Mieke en Kinnebaba, Moor en Morin. Recent bleek dat hun draagmanden dringend aan herstelling toe waren.

“Hoewel we zorgzaam met de reuzenfamilie omgaan, hadden veelvuldige verplaatsingen en optredens hun tol geëist. Hier en daar doken kleine schadeletsels op. Om te beletten dat die zich zouden doorzetten, riepen we de hulp in van een professionele mandenvlechtster. Zodoende verbleven de manden een maand lang in het restauratieatelier van Lieve Lieckens”, zegt schepen van Cultuur en Feestelijkheden Lili Stevens (CD&V).

Ruim drie jaar geleden kwam de Vlaamse reuzencultuur op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. “De Duffelse reuzenfamilie maakt daar deel van uit. Onze groep reuzendragers, die hun metershoge dorpsgenoten al jarenlang op de schouders torsen, kreeg in november 2015 de naam Reuzengilde Duffel.”

“Binnen die erkenning onderschreven we het Erfgoedzorgplan voor de reuzencultuur in Vlaanderen. Zo bestendigen we het ons engagement om de nodige zorg te besteden aan de Duffelse reuzen en de vereiste maatregelen te treffen om hun voortbestaan te garanderen. Een van die maatregelen is het in goede staat houden van de draagmanden.”

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio