© BELGA

Wilfried Vandaele voorgedragen als voorzitter Vlaams Parlement, als vervanger van Kris Van Dijck

N-VA draagt Wilfried Vandaele, de 60-jarige burgemeester van De Haan, voor als nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement. Dat bevestigt de partij in een persbericht. Vandaele volgt Kris Van Dijck op, die ontslag nam als parlementsvoorzitter nadat een verhaal over uitkeringsfraude uitlekte.

evdg

Waarnemend parlementsvoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft het Uitgebreid Bureau, dat is het Vast Bureau van het parlement aangevuld met de fractieleiders, om 11 uur samengeroepen om zich “te beraden over het ontslag van de voorzitter”. Het Uitgebreid Bureau moest nagaan “welke verdere stappen het parlement moet nemen om een nieuwe voorzitter aan te stellen”.

N-VA droeg op de vergadering meteen Wilfried Vandaele aan als nieuwe kandidaat-voorzitter. De 60-jarige burgemeester van De Haan zetelt sinds 2009 in het Vlaamse halfrond en wordt gezien als een consensusfiguur over de partijgrenzen heen. In het parlement volgde Vandaele de voorbije tien jaar vooral de dossiers cultuur en media en natuur en leefmilieu op.

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement moet wel nog samenkomen om de voorgedragen kandidaat te bevestigen als voorzitter. Wanneer die vergadering zal plaatsvinden, wordt ook door het Bureau beslist.

“Volle toewijding”

“Deze functie blijft een belangrijke rol om te vervullen naar de 6,4 miljoen Vlamingen. Wij hebben daarom als grootste Vlaams partij snel geschakeld en Wilfried Vandaele naar voor geschoven als de nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement“, zegt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. “Wilfried heeft toegezegd en zal met volle toewijding, zoals we hem kennen, de handschoen opnemen. De fractieleiders van de andere partijen spraken ook hun vertrouwen uit in Wilfried, maar het is nu aan het parlement om zijn benoeming in een plenaire zitting te bekrachtigen.”

“Ik vind het een eer om deze rol te kunnen vervullen”, reageert Vandaele zelf. “De omstandigheden waarin dit verloopt zijn misschien niet ideaal, maar dat maakt een snelle opvolging des te belangrijker. Het is nu mijn taak om de komende dagen en weken de continuïteit te verzekeren. Mijn focus ligt dan ook op het uitvoeren van het werk als voorzitter van het parlement, in alle sereniteit. Daarom zal ik mij terughoudend opstellen om de rust en de sereniteit te laten weerkeren.”

MEER OVER N-VA

Nu in het nieuws