Vijf jaar cel voor gedwongen prostitutie van Nigeriaanse vrouwen in Antwerpen

Foto: Kristof Vadino

Vijf jaar cel voor gedwongen prostitutie van Nigeriaanse vrouwen in Antwerpen

Print
Antwerpen -

Eunice O. (31) is donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel en 16.000 euro boete. De correctionele rechtbank van Antwerpen vond het bewezen dat ze twee Nigeriaanse vrouwen naar België had laten smokkelen om hen hier in de prostitutie te dwingen.

Slachtoffer V. werd in de nacht van 5 op 6 augustus 2017 opgepakt in café Aziz in Antwerpen, van waaruit ze zich prostitueerde. Ze verklaarde dat ze daartoe gedwongen werd door ‘Eki’, de ‘madam’ die haar transport vanuit Nigeria had geregeld.

Een zus van Eki had haar in Nigeria een job als kapster aangeboden in België. Mensensmokkelaars hadden haar via Libië naar Europa gebracht. Het was een lange en gevaarlijke tocht geweest. Zo had ze de Middellandse Zee moeten oversteken in een bootje met nog 160 anderen.

Op 1 juli 2017 arriveerde ze in Antwerpen. Van een job als kapster bleek geen sprake. Ze moest zich prostitueren om de 25.000 euro kosten van haar overtocht terug te betalen. Door het voodooritueel dat ze in Nigeria had ondergaan, durfde ze niet te weigeren. Toen ze gearresteerd werd, had ze al 2.000 euro van haar schuld afbetaald.

Tijdens het onderzoek kreeg de politie melding van nog een tweede slachtoffer. Ook A. was onder valse voorwendselen naar België gehaald en moest zich prostitueren. Ze had te veel schrik van de voodoo om zelf aangifte te doen.

‘Eki’ werd geïdentificeerd als Eunice O. Zij ontkende dat ze de ‘madam’ van de twee slachtoffers was. Volgens haar advocaat waren er onvoldoende concrete bewijzen, maar de rechtbank vond haar schuld bewezen. “Beklaagde maakte schaamteloos misbruik van de kwetsbare positie van de slachtoffers”, klonk het in het vonnis.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio