Roltrappen van Voetgangerstunnel werken voortaan ook ’s nachts

Wanneer de lift buiten dienst is, zijn fietsers aangewezen op de roltrappen. Die zullen voortaan de klok rond draaien. Foto: Dirk Kerstens

Roltrappen van Voetgangerstunnel werken voortaan ook ’s nachts

Print
Linkeroever -

Vanaf zaterdag kunnen de roltrappen van de Voetgangerstunnel ’s nachts worden geactiveerd als de lift niet werkt. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft op vraag van minister Ben Weyts (N-VA) een private bewakingsfirma onder de arm genomen die toezicht zal houden.

De historische roltrappen van de Sint-Annatunnel kunnen enkel geactiveerd worden als er technisch toezicht is. De laatste jaren werden die nachtshiften van een toezichter niet meer voorzien en lagen de roltrappen op week­dagen vanaf 20u en in het weekend vanaf 21u stil. De lift was dan nog het enige alternatief en als die defect was, moesten fietsers de roltrap met fiets op de schouder beklimmen of een paar kilometer rondrijden langs de fietserstunnel. Dat was al jarenlang het geval. “Vroeger was er wel al zo’n toezichter die de roltrappen ’s nachts kon activeren, maar die functie is geschrapt vanwege besparingen”, zegt Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer

Agentschap Wegen en Verkeer brengt daar op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) nu verandering in. Vanaf zaterdag 13 juli werkt het agentschap samen met een externe bewakingsfirma. Het personeel van deze firma zal dan in geval van defecte liften, de roltrappen kunnen inschakelen. “Elke nacht zijn een of twee personen fysiek aanwezig om de roltrap als het nodig is in te schakelen”, zegt Schoenmaekers. De aanwezigheid van die toezichter moet ook de veiligheid in de tunnel verhogen. “Zo werden er ’s nachts geregeld gevallen van vandalisme vastgesteld. Door bijkomende controles moet dit aan­gepakt worden. Door het extra toezicht kan de politie ook sneller verwittigd worden indien er zich problemen zouden voordoen.”

Roltrappen van Voetgangerstunnel werken voortaan ook ’s nachts
Foto: Kioni Papadopoulos

Complexe opdracht

Dat de roltrappen nu ook ’s nachts geactiveerd kunnen worden, is belangrijk voor de werken die er nog aankomen aan de liften.“We bereiden een grondige renovatie van de liften voor. Die renovatie moet volgend jaar gerealiseerd worden, maar we willen niet dat de fietsers nog tot dan moeten wachten op een betrouwbare tunnel. We garanderen nu dat de roltrappen dag en nacht ingeschakeld kunnen worden voor de gebruikers. Zo kunnen fietsers altijd rekenen op een vlotte en veilige oversteek”, aldus Weyts.

De werken aan de liften van de tunnel zijn volgens Schoenmaekers voor het voorjaar van 2020. “Maar momenteel is nog niemand gevonden die zo’n moeilijke en complexe opdracht kan uitvoeren. Daar wordt nu nog verder naar gezocht”, klinkt het bij Wegen en Verkeer.

DE TEST