Rusthuisbewoners in de ban van de Tour

Print

Video: mati

Kalmthout -

De bewoners van woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius zijn in de ban van de Tour de France. Daarom organiseerde het personeel een tijdrit op hun hometrainers. Vier afdelingen streden tegen elkaar om de meeste kilometers af te leggen in anderhalf uur.

Wielrennen is van alle tijden en dus ook van alle leeftijden. “Onze bewoners rijden hun eigen Tour de France”, zegt ergotherapeute Aline Janssens. “De ploegentijdrit is onze aftrap voor onze Tour naar Parijs waar de bewoners van onze vier afdelingen aan deelnemen. We rijden verschillende dagen tot we in totaal 375 kilometer naar Parijs hebben afgelegd. De afstand die de bewoners individueel fietsen, speelt geen rol. Zo zal de ene twee minuten fietsen en een teamgenoot misschien twintig minuten.”

Serviceflatbewoners Hugo, Renilde, Maria, Rina, Zulma, Els en Margriet zijn er helemaal klaar voor. Hugo Daemen (87) is ploegleider van de Flatters, zoals ze zichzelf noemen. “In onze ploeg zitten de beste renners”, lacht de kwieke man. “Een half uur geleden hebben we epo genomen en dat begint nu te werken. Het wordt dus tijd dat we kunnen starten”, grapt hij nog.

De benen worden nog eens goed ingesmeerd en dan wordt het startsein gegeven. Drie, twee, één ... en daar gaan ze. Terwijl de echte wedstrijd op een groot scherm wordt vertoond, supporteren de bewoners voor hun favoriete bewoner. Met wielerpetjes op hun hoofd zit de sfeer bijzonder goed. De ene fietst op een echte hometrainer, de andere op een eenvoudige stoelfiets.

“We vinden het leuk om te merken dat onze bewoners nog zo warm lopen voor het wielrennen. Ons doel is om onze gasten een mooie oude dag te bezorgen. Iedere dag een lach hoort daar dus zeker bij. Met dit project zijn we daar zeker in geslaagd. Vanuit mijn werk als ergotherapeut probeer ik mijn doel niet uit het oog te verliezen”, zegt ergotherapeute Aline. “We proberen steeds creatief te zijn en een manier te vinden om mensen in beweging te krijgen. Dat we dit nu aan de Tour de France kunnen koppelen is mooi meegenomen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio