© BELGA

David Goffin staat voor het eerst in kwartfinale Wimbledon … en treft daarin Novak Djokovic

Het is David Goffin (ATP 23) gelukt om de kwartfinale van Wimbledon te bereiken. In een marathonwedstrijd tegen de ervaren Spanjaard Fernando Verdasco (ATP 37) behaalde Goffin een primeur: nooit eerder haalde hij de laatste acht van Wimbledon. Tegen Verdasco werd het 7-6 (11/9), 2-6, 6-3, 6-4. In de kwartfinale wacht Novak Djokovic.

Maarten Elst

LEES OOK.WIMBLEDON. Nummer 1 Barty verslikt zich in Riske (WTA 55), Nadal fluitend naar kwartfinale, sprookje 15-jarige Gauff ten einde.

LEES OOK. Gehavende Elise Mertens laat unieke kans op kwartfinale Wimbledon liggen.

Het was afwachten hoe David Goffin zou reageren op de zware vijfsetter tegen Daniil Medvedev (ATP 13). Waar Verdasco een kleine tweeënhalf uur op de baan stond in de derde ronde, daar streden Goffin en Medvedev ruim een uur langer voor een plaats in de vierde ronde.

Goffin kende maandag een zware eerste set tegen de 35-jarige Spanjaard. In een gelijkopgaand duel moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin werkte Goffin maar liefst vijf setpunten op rij weg, waarna hij zelf de kans op het binnenhalen van de eerste set verspeelde. Zijn elfde punt in de tiebreak bleek voldoende voor de setwinst: 7-6 (11/9).

In de tweede set kreeg ook Goffin, in navolging van Elise Mertens, te kampen met medische klachten. Door maagpijnen vroeg onze landgenoot bij een 2-3-tussenstand een medische time-out aan. Na deze time-out wist Goffin geen game meer te pakken: 2-6.

Waar Mertens zich niet meer herpakte, daar lukte het Goffin wel. In de eerste game werkte hij tot twee keer toe een breekpunt weg van Verdasco, waarna hij het initiatief in handen kreeg. Pas in de achtste game brak Goffin de ervaren Spanjaard en kreeg hij, bij een stand van 5-3 twee setpoints om zijn tweede set binnen te halen. Dat lukte: 6-3.

De vierde set in deze marathonmatch gaf hetzelfde beeld als in de drie voorgaande. Waar Goffin eenvoudig zijn servicebeurten wist te behouden, lukte het hem in de derde game niet om vier breekpunten te verzilveren. Ook in de zevende game had Goffin drie breekpunten nodig om Verdasco op de knieën te krijgen. Onze landgenoot had in de tiende game uiteindelijk aan een matchpoint genoeg: 6-4.

Djokovic

“Dit voelt geweldig”, verklaarde de Belg na afloop. “Dit is mijn favoriete toernooi, deze prestatie doet dus extra deugd. Ik wist dat ik op gras iets kon neerzetten. Dat ik hier de kwartfinales haal is niet min, vooral omdat de laatste maanden wat moeilijk verlopen. Ik voel dat ik op het juiste moment terug ben met mijn beste tennis.”

Goffin haalde het in vier sets van zijn Spaanse opponent. “De eerste set was heel belangrijk. Ik lag in de tiebreak bijna tegen het canvas, maar sloeg terug. Set drie kostte erg veel energie, omdat hij toen erg sterk aan het spelen was. Het was op mentaal en fysiek gebied lastig, maar ik ben zeer tevreden dat ik het gehaald heb.”

Goffin treft in de kwartfinales titelverdediger Novak Djokovic (ATP 1).

MEER OVER David Goffin

Meer sportnieuws