Protestsong over files A12 al vijfduizend keer bekeken: “Binnen het uur waren tekst en lied klaar”

Luc Ziegler (63) woont op vijftig meter van de A12, de autoweg waar het verkeer sinds enkele weken volledig vastloopt. De bedrijven willen ervoor procederen tegen de overheid, zoals u vorige week nog kon lezen. Ziegler ziet het ludieker: hij maakte er een liedje over.

jw

Voor muzikanten brengen de meest ridicule en zelfs de vervelendste situaties vaak inspiratie voor een lied. Zo ook voor Luc Ziegler uit Aartselaar. Sinds enkele weken is het in die gemeente aan de A12 doffe ellende voor automobilisten die over of langs deze autoweg passeren. Vorige week besliste Handel en Industrie Wilrijk-Aartselaar, de vereniging die zo’n 150 bedrijven langs de A12 verzamelt, om een procedure op te starten tegen Agentschap Wegen en Verkeer, dat ze verantwoordelijk acht voor de files.

“Ik dacht meteen om hierover in de typische Ed Kooymanstijl een lied te schrijven”, zegt Luc. “Binnen het uur waren tekst en lied klaar, waarna ik het op een eenvoudige manier inspeelde, filmde en op Youtube plaatste.”

“Dat deed ik eerder met andere liedjes ook. Die werden in het verleden ook geregeld bekeken, maar nooit zoveel als mijn nieuw nummer dat ik de titel Zagen en klagen over de lichten aan de A12 meegaf. In enkele dagen tijd werd het vijfduizend keer bekeken.”

Hij wilde alleen maar op een ludieke manier zijn gedacht over het probleem laten horen, maar misschien zit er meer in, zegt hij. “Er is nog niets geregeld, maar sommigen stelden me de vraag of een professionelere opname mogelijk is. Ik maakte alleen maar een opname met mijn smartphone, maar ik sta uiteraard open voor elk idee.”

Antigoon

Ook zijn collega-muzikanten zien dat wel zitten. Het gaat om leden van de vroegere groep Antigoon die na een sabbatperiode sinds vijf jaar opnieuw samen musiceren onder de groepsnaam Toudtzodt. Samen met nog enkele andere leeftijdgenoten, allen tussen 60 en 70 jaar oud, zingen ze folksongs.

Guy was vroeger zelfs de ‘bard van Wilrijk’ toen hij daar woonde. Zo werkte en zong hij onder meer ook voor de Geitenstoetorganisatie. Ondertussen woont hij aan de Kontichsesteenweg in Aartselaar. Zijn lied over de A12 in deze gemeente is het eerste dat over zijn nieuwe dorp gaat.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio