Beste barman van België deelt zijn favoriete zomercocktails

Foto: Shutterstock / Kioni Papadopoulos

Food

Beste barman van België deelt zijn favoriete zomercocktails

Print

Sinds dinsdag mag Thomas Timmermans (23), barman bij Belroy’s Bijou in Antwerpen, zich de beste barman van het land noemen. Hij haalde de prestigieuze titel binnen dankzij zijn ‘The Bee Sanctuary’-cocktail tijdens de Belgische Diageo World Class in het Nederlandse Schiedam. Maar wat zijn zijn favoriete zomercocktails - en hoe maak je ze zelf? Met zijn tips maak je indruk op elk tuinfeest.

Als je een zomercocktail maakt, doe je er volgens Thomas Timmermans goed aan om één kernwoord in je hoofd te houden: ‘verfrissing’. Hip tegenwoordig: een drankje op basis van een spirit, suiker, zuren en mixers zoals cola of tonics, geserveerd in een hoog glas die in de wereld van de barmannen een highball glass wordt genoemd.

Beste barman van België deelt zijn favoriete zomercocktails

Maak het vers

Voor het perfecte drankje, houd je volgens hem ook best rekening met de producten die je gebruikt. “Hoe verser, hoe beter”, zegt hij. “Bepaalde vloeistoffen worden snel slecht, dat heeft een nefaste invloed op de smaak van je cocktail. Ben je in de weer met citrusvruchten? Ga dan voor honderd procent biologisch. Anders moet je het fruit zo hard wassen om de pesticiden eraf te wassen en geen gifstoffen binnen te krijgen.”

Wijs met ijs

Een heel belangrijk aspect als je zelf cocktails gaat maken: het ijs. “Het is een must om het goed te gebruiken. Je werkt best met ijs dat recht uit de diepvriezer komt en niet te nat is, anders komt er veel water in je drankje terecht. Dat speelt in het nadeel van de smaakbeleving. Probeer ook voor grotere stukken ijs te gaan. Kleine blokjes smelten snel en dan zit je ook met die waterachtige smaak. En let op met het gebruik van ijs in koolzuurhoudende drankjes, want het haalt de bubbels er snel uit.”

De beste barman heeft ook nog een gouden tip wat de hoeveelheid alcohol in je glas betreft. “Veel mensen doen een extra scheut alcohol in een cocktail om hem sterker te maken, maar dan proef je vooral de alcohol. Het is de bedoeling dat alcohol de smaak van het hele drankje ondersteunt. De juiste balans is alles.”

Blue Velvet

In het glas gemaakt - highball glass

- 30 ml ketel 1 vodka

- 10 ml blue curacao

- 15 ml vers citroensap

- 15 ml suikersiroop

- 4 druppels oranjebloesemwater

- Top met ginger ale

Beste barman van België deelt zijn favoriete zomercocktails
Gebruik ijs op een slimme manier om een waterachtige smaak te voorkomen

Italian Summer

Shake - coupette

- 30 ml tanqueray 10 gin

- 10 ml limoncello

- 30 ml vers citroensap

- 25 ml suikersiroop

Top of the Morning!

Shake - tumbler glas

- 40 ml Johnnie Walker Black label

- 30 ml vers citroensap

- 25 ml suikersiroop

- 1 koffielepel orange marmelade

Beste barman van België deelt zijn favoriete zomercocktails
Thomas Timmermans Foto: Kioni Papadopoulos

The Bee Sanctuary

Rechtstreeks in een highball glass

- 40 ml ketel 1 vodka

- 25 ml lavendel honing siroop

- 25 ml vers citroensap

- 60 ml koude bijenpollen thee

- 6 druppels olijfolie

NIET TE MISSEN