COLUMN
MOBILITEIT

Een vertrekpunt, een eindpunt,
een standpunt.

© Bert Hulselmans

COLUMN. Wachten op Godot

Herman Welter volgt al sinds 1964 het openbaar vervoer in binnen- en buitenland. Tot 2008 als journalist van Gazet van Antwerpen, nu voor het Nederlands-Belgische vakblad Magazine Personenvervoer. Hij is een van onze vier columnisten mobiliteit.

Herman Welter

De Lijn en het autogerichte Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zoeken via een openbare aanbesteding naar een gps-systeem dat in verbinding staat met de verkeerslichten op de tramlijnen. Vanaf 2020 (?) zouden de trams bijna altijd groen licht krijgen. Bijna… Hier komt de kat op de koord. Lees goed de uitleg van AWV in Gazet van Antwerpen van 14 juni. “Als auto’s bijvoorbeeld net groen hebben gekregen, kunnen we dat licht niet plots op rood laten springen als er een tram aankomt.”

LEES OOK. Nieuw gps-systeem moet doorstroming voor trams vanaf volgend jaar sterk verbeteren

Van een échte doorstroming of groene golf voor de tram – al decennia heel normaal in buitenlandse steden - zal geen sprake zijn. Het systeem zal niet resulteren in een significant hogere gemiddelde snelheid en evenmin in lagere exploitatiekosten.

De Kusttram wordt als voorbeeld genoemd. Neem eens de proef op de som. Als je goed oplet, zal je merken dat een naderende tram vaak moet afremmen voor rood. Dat kost tijd en vooral energie. Geef de tram groen als die nadert! De auto lift mee. Waar de wereldvreemde AWV begint, eindigt de logica.

Reizigersvriendelijke lichtenbeïnvloeding kan in Vlaanderen alleen met een daadkrachtig en verstandig mobiliteitsbeleid én een dito minister. Dat is wachten op Godot.

Jaren geleden werd de supercomputer aangekondigd als dé oplossing voor de doorstroming. Van dit wondermiddel is intussen niets meer vernomen. Verscheidene Vlaamse verkeersministers hebben middelen vrijgemaakt voor doorstroming. Met een Contador-resultaat: cero, cero, cero…

Begin van de jaren negentig van de vorige eeuw organiseerde Johan Sauwens, de eerste Vlaamse verkeersminister (1988-1992), een studiereis naar Grenoble, Genève en Basel. Onder meer de lichtenbeïnvloeding maakte indruk op de deelnemers. Het effect van de reis was cero, cero, cero…

Terloops, de halte Stadspark richting Opera in de Frankrijklei is nog steeds niet in gebruik (zie de column van Herman Welter op 5 juni). De bureaucraten van de Noorderlijn denken alleen aan poen, niet aan de reiziger. Blijkbaar staat De Lijn, die evenmin uitblinkt op vlak van klantvriendelijkheid, machteloos.

MEER OVER Column Herman Welter

Verkeer Antwerpen: actuele verkeersinformatie, werfinfo en meer nieuws over mobiliteit