© Photo News

OPROEP. Psychiater pleit voor vakantie in eigen tuin of buurt: hoe doe jij dat?

Het aantal toeristen neemt elk jaar zodanig toe dat de Nederlandse reisfilosoof Ruud Welten van een collectieve dwangneurose spreekt. Voor auteur en psychiater Dirk De Wachter is de druk op reizen te groot. “Ik pleitte ooit voor Bongobonnen om thuis in je tuin te zitten. Daar sta ik nog helemaal achter”, stelt hij in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1.

doro

“De mens heeft een fundamentele nood aan iets nieuws, aan verandering”, zei De Wachter nog. “Dat vindt hij blijkbaar belangrijk genoeg om voor in de rij te staan. Het is een drang die vol tegenstellingen zit. Mensen zeggen te streven naar stilte, maar reizen naar ongelofelijke drukte. Ze willen afwisseling, maar tegelijk in het vertrouwde terechtkomen.

“Maar ik pleit ervoor dat mensen eens gaan achterover zitten, en de vraag bij zichzelf stellen. Vind ik dat reizen wel plezant? Wil ik wel echt ver weg gaan? Is je tuin, of het park om de hoek soms niet beter dan twaalf uur te vliegen en terecht te komen in een drukke toeristische stad?”

Volg jij het advies van Dirk De Wachter en zit je tijdens schoolvakanties op je terras of ergens in de buurt? En hoe doe jij dat?

Laat het ons via onderstaand formulier weten voor een mogelijke reportage in de krant.