“Roken kan ook het gezichtsvermogen aantasten”

Fit & Gezond

“Roken kan ook het gezichtsvermogen aantasten”

Print

Wie rookt loopt niet alleen een groter risico op hart- en vaatziekten. Sigaretten kunnen ook oogaandoeningen veroorzaken. De Britse Association of Optometrists (AOP), wil rokers daar met een nieuwe campagne attent op maken. Dat meldt de BBC.

Sigarettenrook bevat giftige chemicaliën die de ogen kunnen irriteren en beschadigen. Zo kunnen sporen van zware metalen, zoals lood en koper, zich in de lens verzamelen en het zicht vertroebelen. Roken kan ook diabetesgerelateerde problemen met het zicht verergeren door de bloedvaten aan de achterkant van het oog te beschadigen.

Verder hebben rokers ongeveer drie keer meer kans op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Dat is een aandoening die ertoe leidt dat mensen fijne details niet meer kunnen waarnemen. Volgens de vergaarde informatie in de campagne van het AOP hebben rokers ook 16 procent meer kans dan niet-rokers om een plots verlies van het gezichtsvermogen te ervaren. Dit omdat de bloedtoevoer naar de ogen kan worden geblokkeerd.

“Mensen weten dat er een verband is tussen roken en kanker, maar velen zijn zich niet bewust van de invloed die roken kan hebben op de ogen”, zegt Aishah Fazlanie, optometrist en klinisch en regulerend adviseur voor de AOP.

NIET TE MISSEN