© Photo News

Rechtbank beveelt ontbinding van cannabisclub Trekt Uw Plant

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft donderdag de ontbinding van de cannabisclub Trekt Uw Plant bevolen. De leden krijgen celstraffen tot twintig maanden met uitstel voor de handel en teelt in cannabis.

dvd

Het openbaar ministerie had tot drie jaar effectieve gevangenisstraf geëist tegen de 21 leden van de Antwerpse cannabisvereniging, wegens handel in verdovende middelen. De vzw en haar actieve leden hadden zich volgens het openbaar ministerie schuldig gemaakt aan de productie van en handel in cannabis, die veel verder ging dan het principe van één plant per lid.

Volgens het openbaar ministerie ging het in werkelijkheid om een lucratieve handel, die op drie jaar tijd ruim 800.000 euro opleverde. Naast celstraffen had het OM ook de ontbinding gevraagd, een vraag waar de rechter donderdag dus op in ging.

Het Antwerps gerecht voerde in 2017 maandenlang onderzoek naar de activiteiten van Trekt Uw Plant. De club, die in 2006 werd opgericht met als doel cannabis uit het strafrecht te halen, probeerde jarenlang om een soort van legale cannabisproductie op te zetten.

De vereniging baseerde zich op een ministeriële omzendbrief die stelt dat een particulier een cannabisplant mag bezitten voor eigen gebruik. Het principe: de leden gaven hun cannabisplant in beheer bij een teler. Die zorgde voor de verzorging van de hennepplanten en de oogst van de wiet zelf. De leden van de vzw betaalden behalve lidgeld, ongeveer 7 euro per gram cannabis. De vzw betaalde de telers ongeveer 4 euro per gram.

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio