Mechels gerecht ondervraagt moordverdachte in Noorse cel, maar die beroept zich op zwijgrecht

Een delegatie van het Mechelse parket is deze week naar Noorwegen afgereisd om daar Makaveli Lindén te ondervragen. De 20-jarige Zweed wordt verdacht van de gewelddadige moord op Johanna Jostameling in Mechelen en een brutale overval op een student op de fietsostrade.

Makaveli Lindén zit momenteel in Noorwegen in de cel voor een eerdere moord op een 24-jarige daar. Hij werd in april uitgeleverd door Frankrijk. Daar was hij aan het station van Lyon opgepakt omdat hij internationaal geseind stond. Lindén wordt ook verdacht van de moord op de 58-jarige Duitse vrouw Johanna Jostameling in Mechelen. Zij werd in oktober 2018 met verschillende messteken omgebracht in haar appartement in de Graaf Van Egmontstraat. Hij komt ook nog in aanmerking voor een brutale overval op een student op de fietsostrade in de Dijlestad.

Een delegatie van het Mechelse parket is deze week naar Noorwegen afgereisd om de man te ondervragen, maar veel wilde de verdachte niet kwijt. “Hij heeft de kans gekregen om zijn verhaal te vertellen, maar beroept zich grotendeels op zijn zwijgrecht”, zegt Kristof Aerts van het parket. “Op sommige vragen van de speurders weigert hij een antwoord te geven.”

Overlevering

Officieel is de man nog niet in verdenking gesteld voor de feiten in Mechelen. Dat gebeurt pas na een eventuele overlevering aan ons land. Volgens het parket is de kans groot dat die er pas komt na afloop van de gerechtelijke procedure in Noorwegen. “De onderzoeksrechter zal zijn overlevering vragen, maar er moeten eerst afspraken worden gemaakt met Noorwegen om te bekijken welke zaak voorrang krijgt en of hij nu al overgeleverd kan worden”, aldus Aerts.

GVA+ Net sluit zich rond Zweedse verdachte: “Die moordenaar heeft aan de toog van mijn café gezeten”

© rr

Nu in het nieuws